ГоловнаЕкономікаБізнес

Місцеві бюджети недоотримали 2 мільярди гривень від роздрібного продажу сигарет

Фіскальна служба не може перевіряти всі кіоски.

Місцеві бюджети недоотримали 2 мільярди гривень від роздрібного продажу сигарет
Фото: ipress.ua

У 2018 році роздрібний акциз з тютюнових виробів не сплачувався в 45% випадків, у результаті чого місцеві бюджети втратили майже 2 млрд грн. Про це заявив директор Департаменту конкурентоспроможності бізнесу Федерації роботодавців України Олександр Яворський.

У 2018 році в Україні було реалізовано 3 млрд пачок сигарет у середньому по 29 гривень за пачку, на 87 млрд гривень. Отже, місцеві бюджети повинні були отримати 5% від 87 млрд гривень надходженнями від роздрібного акцизу з сигарет: 87 млрд грн х 0,05% = 4,350 млрд гривень. Однак було отримано лише 2,3 млрд гривень.

Найбільше ухиляються від сплати роздрібного акцизу з сигарет у Луганській і Донецькій областях (близько 500 млн грн або 80% недонадходжень з урахуванням обсягів реалізації та кількості курців). У Харківській і Дніпропетровській областях недовиконання склало більш ніж 60% (понад 200 млн грн у кожній, або 60% недонадходжень з урахуванням обсягів реалізації та кількості курців).

Крім того, великі втрати місцевих бюджетів з урахуванням обсягів реалізації та кількості курців з цього податку в Запорізькій, Одеській (понад 100 млн грн у кожній), і Львівській (понад 140 млн грн) областях. В абсолютних цифрах великі втрати також у Києві (понад 160 млн грн недоотримав бюджет столиці).

На думку експертів, головною причиною недонадходжень є неналежне адміністрування роздрібного акцизу. Вони відзначають, що багато приватних підприємців, які продають тютюнові вироби, не мають касових апаратів, а перевіряти кожен кіоск по всій території країни для Державної фіскальної служби вкрай проблематично.

Олександр Яворський зазначив, що існування роздрібного акцизу суперечить Директиві Ради ЄС №2008/118/ЄС від 16.12.2008 про загальний режим акцизних зборів. Імплементація вимог Директиви передбачена Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram