ГоловнаЕкономікаДержава

Франція виділила "Укренерго" грант на перший в Україні накопичувач енергії

ТЕО проекту буде розробляти французька RTE International.

Франція виділила "Укренерго" грант на перший в Україні накопичувач енергії
Фото: ua.energy

Франція виділила Україні грант у розмірі €560 тисяч на створення першого в Україні накопичувача енергії (energy storage).

Про це йдеться в повідомленні "Укренерго", яка збирається реалізувати цей проект у партнерстві з французькими Réseau de Transport d'Électricité (RTE) і її "дочкою" RTE International.

У найближчі півроку RTE International буде займатися першим етапу проекту - техніко-економічним обґрунтуванням та технічними завданнями для подальших робіт. На другому етапі визначать вартість батареї, створять модель майбутньої системи зберігання, а також дорожню карту з переліком усіх необхідних заходів для здійснення спільного проекту.

Метою пілотного проекту є випробування методів балансування сонячних і вітрових електростанцій, кількість яких в ОЕС України стрімко зростає.

Розглядають три варіанти будівництва energy storage. Перший - з розташуванням 200 МВт в одному місці, другий - у декількох місцях з поділом на 4-5 частин, третій - з децентралізованим розташуванням декількох десятків блоків малої потужності.

Останній варіант може передбачати розміщення energy storage уздовж центральних автотранспортних магістралей (Київ-Львів-Держкордон, Київ-Харків, Київ-Дніпро, Київ-Одеса-Держкордон) паралельно зі створенням мережі зарядних станцій для електромобілів.

Фінансувати проект заплановано кредитами міжнародних фінансових організацій.

Нагадаємо, у квітні 2018 року "Укренерго" заявила, що в Україна до 2025 року необхідно побудувати 2,5 ГВт високоманеврових потужностей, які призначені для врівноваження денного графіка навантаження енергосистеми. Перші 500 МВт повинні з'явитися в системі вже з 2020 року.

Це пов'язано з активним будівництвом сонячних і вітряних електростанцій. За оцінками експертів, Об'єднана енергосистема України може прийняти ще до 3 тис. МВт нових потужностей СЕС і ВЕС без ризику розбалансування і серйозних змін у своїй структурі. Така встановлена потужність відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) може бути введена в експлуатацію в грудні 2019 року.

При цьому обсяг уже виданих технічних умов на приєднання нових потужностей ВДЕ до енергосистеми становить 7426 МВт (ВЕС - 4200 МВт, СЕС - 3226 МВт)

Щоб ліквідувати загрозу розбалансування, "Укренерго" пропонує побудувати газопоршневі електростанції загальною потужністю 2 000 МВт і 500 МВт накопичувачів енергії (energy storage). За даними "Укренерго", це дозволить експлуатувати 7 500 МВт потужності сонячних і вітрових електростанцій і не обмежувати цю генерацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram