ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ оштрафував Універсал Банк на 14 млн гривень за порушення фінмоніторингу

Клієнти банку "відмили" 2,8 млрд гривень.

НБУ оштрафував Універсал Банк на 14 млн гривень за порушення фінмоніторингу
Фото: София Гаврилюк

Національний банк оштрафував Універсал Банк на 14,4 млн гривень за порушення фінмоніторингу.

На сайті НБУ йдеться, що банк покараний за ризикову діяльність, яка полягає в проведенні клієнтами банку фінансових операцій з переказу коштів, які містять ознаки відмивання, в сумі близько 2,8 млрд грн. Основний обсяг зазначених операцій було проведено в період з червня 2016-го по травень 2017 року.

"Ці операції проводилися, зокрема, на підставі документів, що містять недостовірну інформацію або за відсутності будь-яких підтверджуючих документів. Їх проводили з метою перерозподілу фінансових потоків, отриманих від контрагентів за один вид товарів (послуг), для подальшого перерахування коштів іншим контрагентам за зовсім інші товари (послуги)", - описали схему в НБУ.

Універсал Банк продовжував обслуговувати тих клієнтів, стосовно яких прийнято рішення про припинення ділових відносин (цим клієнтам було встановлено неприйнятно високий ризик), що, на думку регулятора, свідчить про формальний підхід до виконання вимог законодавства в сфері фінансового моніторингу.

Окремі клієнти банку і їхні контрагенти фігурують у кримінальних процесах як підприємства, що мають ознаки фіктивності, і як учасники незаконної діяльності, пов'язаної з виведенням готівки, наданням послуг з мінімізації податкових зобов'язань і конвертацією грошових коштів, пособництві в ухилянні від сплати податків, незаконному виведенні безготівкових коштів.

Окрім того, в січні 2019 року санкції НБУ були застосовані до Юнекс Банку та Правекс-банку. Перший відбувся застереженням, другому виписали незначний штраф у розмірі 200 тисяч гривень.

Оновлення. У коментарі на сайті Універсал Банку сказано, що в порушенні винен колишній власник.

"Штраф накладено у зв'язку з обслуговуванням клієнтів, ділові стосунки з якими були встановлені ще у 2015-2016 рр. - у період управління попередніх акціонерів банку і їх менеджменту. Після придбання Універсал Банку 23 грудня 2016 р. фінансово-промисловою групою ТАС було негайно здійснено низку заходів для зміни і посилення процесів зі встановлення ділових відносин клієнтів з банком. У першому кварталі 2017 р. були виявлені і припинені відносини з клієнтами, чия репутація не відповідала політиці банку", - повідомила прес-служба установи.

Нагадаємо, Національний банк щомісяця повідомляє про заходи впливу, які застосовуються до банків за порушення фінмоніторингу. У грудні, наприклад, НБУ оштрафував Сбербанк майже на 95 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram