ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" висунув дві умови для встановлення лічильників населенню

Домогосподарствам доведеться підписати договір з газопостачальною компанією НАК.

"Нафтогаз" висунув дві умови для встановлення лічильників населенню
Глава Нафтогаза Андрей Коболев на пресс-конференции в Киеве, 13 июня 2014 года.
Фото: EPA/UPG

"Нафтогаз України" висунув дві умови для встановлення лічильників населенню.

Про це на прес-конференції сказав голова правління компанії Андрій Коболєв, коментуючи запропоновану 30 січня пропозицію Кабінету Міністрів.

"Нафтогаз" завжди підтримував прозорий облік споживання газу. На жаль, у парі споживач-облгаз "Нафтогазу" ніде немає. Що для цього потрібно змінити? Ми як "Нафтогаз" підтримуємо цю ініціативу, але нам потрібен контракт зі споживачем, з тією людиною, яка хоче встановити лічильник", - сказав він.

Коболєв пояснив, що домогосподарствам доведеться підписати договір з газопостачальною компанією "Нафтогазу". Така схема вже відпрацьована в Кіровоградській області.

Друга умова - це зміна фінансового плану "Нафтогазу України". "Як тільки кошти та їх джерела в нашому фінансовому плані будуть передбачені, ми зможемо зробити це для тих споживачів, які стануть клієнтами НАК "Нафтогаз України" через нашу газопостачальну компанію", - заявив Коболєв.

За підрахунками "Нафтогазу", кількість абонентів без лічильників становить близько 3 млн осіб. Роздрібна вартість лічильника газу, який може встановлювати "Нафтогаз", становить близько 1200-1300 грн, у разі оптової закупівлі ціна буде нижчою.

Нагадаємо, що, відповідно до закону про забезпечення комерційного обліку природного газу, з 1 січня 2021 року постачання газу для населення, яке використовує його лише для приготування їжі, буде дозволене тільки за наявності газового лічильника.

Фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення, згідно з цим законом, має здійснюватися за рахунок облгазів або інших джерел, не заборонених законодавством.

Облгази цього не роблять, тому що їм вигідно мати споживачів без лічильників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram