ГоловнаЕкономікаБізнес

Техогляди автомобілів будуть підтверджуватися маячками на вітровому склі

Половина автотранспорту, що підлягає техконтролю, ігнорує його.

Техогляди автомобілів будуть підтверджуватися маячками на вітровому склі
Техосмотры в Украине раньше проводила ГАИ
Фото: 20.ua

Кабінет Міністрів в середу ухвалив постанову про введення радіочастотної ідентифікації проходження технічного контролю автомобільним транспортом.

Згідно з документом, факт проходження обов'язкового технічного контролю буде підтверджуватися на клейкій мітці радіочастотної ідентифікації, яку розміщуватимуть на вітровому склі транспортного засобу і яка дозволятиме дистанційний (автоматичний) нагляд з боку органів контролю.

Постанова набуде чинності через 3 місяці з дня опублікування. Бланки протоколів перевірки техстану, отримані до набрання чинності цією постановою, можна буде використовувати до їх повного витрачання.

У пояснювальній записці до документа наголошено, що зараз в Україні зареєстровано близько 1 млн одиниць колісного транспорту, що підлягає техконтролю, в тому числі понад 370 тис. автобусів, періодичність обов'язкового техконтролю яких повинна бути двічі на рік.

У той самий час, за даними МВС, скорочення кількості транспорту, що пройшов обов'язковий техконтроль (у 2016 році його пройшли 59% одиниць автотранспорту, які підлягають контролю, у 2017 році - 56%) свідчить про порушення його власниками вимог законодавства в частині допуску до експлуатації та зниження кількості справного автотранспорту на дорогах.

На думку уряду, прийняття такого рішення підвищить якість технічного стану автотранспорту, виключить фіктивність перевірки техстану транспорту, забезпечить контроль за своєчасним проходженням такого контролю і стане на заваді участі в дорожньому русі несправного автотранспорту.

У записці зазначено, що запропонований механізм базується на міжнародній практиці в низці країн - членів Європейського Союзу і він також дозволить виявляти автомобілі, що перебувають у розшуку.

Нагадаємо, що в рамках Угоди про асоціацію з ЄС Україна зобов'язалася відновити проведення техоглядів. Це планувалося зробити 2019 року, але Верховна Рада досі не ухвалила відповідного законопроекту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram