ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні втратили чинність 90% технічних стандартів СРСР

Дію 1173 ГОСТ продовжено до 2022 року.

В Україні втратили чинність 90% технічних стандартів СРСР
Фото: Макс Левин

Міністерство економічного розвитку і торгівлі нагадує про припинення дії більшості радянських технічних стандартів (ГОСТ) з 2022 року. Відповідне повідомлення опубліковано на сайті міністерства.

Станом на 1 січня 2019 року чинні тільки 1173 радянські стандарти, їх дію продовжено до 2022 року. З їхнім переліком можна ознайомитися на офіційному сайті державного підприємства "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації": https://bit.ly/2RFyiMI

У 2015 році Програмою діяльності Кабінету Міністрів були видані накази про скасування ГОСТ з втратою чинності протягом 2016-2018 років і з повною відмовою від них, починаючи з 1 січня 2019 року. З метою зниження ризиків для бізнесу Мінекономіки запропонувало всім зацікавленим сторонам виступити замовниками розробки стандартів відповідно до Закону України "Про стандартизацію".

Мінекономіки і Національний орган стандартизації рекомендують зацікавленим сторонам знайти альтернативу використанню стандартів СРСР, які суперечать нововведенням у сфері технічного регулювання та зобов'язанням України щодо реформування сфери технічної стандартизації, передбаченим угодою зі Світовою організацією торгівлі та Угодою про асоціацію з Європейським Союзом.

Загалом має бути скасовано 12 090 радянських ГОСТ.

Нагадаємо, 2015 року ДП "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації" скасувало майже 13 000 ГОСТ.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram