ГоловнаЕкономікаДержава

Європа пропонує Україні новий транзитний контракт на 10 років

Переговори між Росією, Україною і ЄС про транзит газу продовжаться в травні.

Європа пропонує Україні новий транзитний контракт на 10 років
Фото: EPA/UPG

Голова Європейської комісії Марош Шефчович зробив пропозицію Україні в питанні нового контракту на транзит російського газу після 2019 року.

Після фактичного провалу тристоронніх (Україна-ЄС-Росія) переговорів про транзит газу 21 січня в Брюсселі єврокомісар повідомив, що новий контракт мав би бути мінімум на 10 років, а обсяг щорічного транзиту - на рівні того, який зазвичай забезпечує України, тобто в межах 80-90 млрд кубометрів на рік, передають Українські Новини.

"З мого погляду, новий контракт повинен бути довгостроковим - на 10+ років. Обсяги повинні бути комерційно життєздатними, тому що ми повинні залучити інвестора в організацію і апгрейд української ГТС. І ми також хотіли б, щоб це були європейські компанії з високою репутацією", - цитує Мароша Шефчовича "Інтерфакс Україна".

При цьому тариф на транзит повинен відображати витрати на послугу і залежати від заброньованого обсягу транзиту газу.

Раніше повідомляли, що переговори між Росією, Україною і Європейським Союзом про транзит газу через територію України після 2019 року продовжаться в травні.

За підсумками зустрічі 21 січня міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Росія пропонує продовжити дію чинного транзитного контракту після 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram