ГоловнаЕкономікаДержава

Новий контракт на транзит газу через Україну має бути на "10+" років, - Шефчович

"Обсяги повинні бути комерційно життєздатними".

Новий контракт на транзит газу через Україну має бути на "10+" років, - Шефчович
Марош Шефчович
Фото: ru.sputniknews-uz.com

Віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович вважає, що новий контракт на транзит природного газу в ЄС через Україну після 2019 року має бути достатньо довгостроковим і мати такі обсяги, щоб він був комерційно цікавим для залучення до української газотранспортної системи європейського інвестора з високою репутацією.

Про це він заявив за підсумками переговорів у Брюсселі, передає "Інтерфакс-Україна".

"На мою думку, новий контракт повинен бути довгостроковим - на 10 плюс років. Обсяги повинні бути комерційно життєздатними, тому що ми повинні залучити інвестора в організацію і апгрейд української ГТС. І ми також хотіли б, щоб це були європейські компанії з високою репутацією", - сказав Шефчович.

Він також додав, що обсяги повинні відображати довгострокові перспективи і які зазвичай транзитні обсяги забезпечувала українська ГТС.

Шефчович наголосив, що новий контракт повинен будуватися на умовах повної імплементації європейського газового законодавства, "щоб він був таким самим, як контракт "Газпрому" з європейськими компаніями".

"Сподіваюся, що ми будемо мати контракт до кінця року, і довгостроковий транзит через Україну буде забезпечено", - додав віце-президент Єврокомісії.

Нагадаємо, сьогодні, 21 січня, відбувся черговий раунд тристоронніх переговорів щодо транзиту газу. За підсумками зустрічі міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Росія пропонує продовжити дію чинного транзитного контракту після 2019 року.

Продовження переговорів заплановано на травень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram