ГоловнаЕкономікаДержава

Росія пропонує продовжити дію газотранспортного контракту в ЄС після 2019 року, - Клімкін (оновлено)

"Газпром" змінює позицію: раніше лунала фраза "відновити баланс", зараз - "нульовий варіант на корпоративному рівні".

Росія пропонує продовжити дію газотранспортного контракту в ЄС після 2019 року, - Клімкін (оновлено)
Павел Климкин
Фото: Лига

Тристоронні переговори між Росією, Україною та Європейським Союзом щодо транзиту газу через територію України після 2019 року продовжаться в травні.

Про це повідомили представники української делегації.

"Переговори завершилися, і було вирішено продовжити їх у травні", - сказав один з членів делегації.

Фактично переговори тривали 40 хвилин, хоча було заявлено, що вони будуть проходити три години.

За підсумками зустрічі міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Росія пропонує продовжити дію чинного транзитного контракту після 2019 року.

"Голова Правління "Газпрому" Олексій Міллер тричі зазначив, що вони готові до продовження чинних контрактів, ці контракти для них, напевно, за щастя. Водночас він говорив, що ці контракти можна продовжувати без будь-яких експортних консультацій", - повідомив він.

Оновлення. Україна під кінець тристоронньої зустрічі з представниками Європейської комісії та РФ щодо газових питань отримала пропозицію про можливі обсяги і терміни контракту на транзит газу після 2019 року.

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, передає Інтерфакс-Україна.

"Ми вдячні за пропозицію, яку команда пана Шефчовича зробила під кінець цих переговорів. Це певна початкова точка відліку, яку ми точно будемо розглядати. Ми вперше її почули, вперше її отримали. Сподіваюся, що в найближчі два місяці у нас буде час обговорити це і в "Нафтогазі", і з акціонером", - сказав він.

Оновлення 21:06. Російська сторона визнала, що з Україною треба вести переговори і зараз шукає вихід із ситуації після подвійного програшу в Стокгольмі, заявив Андрій Коболєв.

"Російська сторона шукає варіанти виходу із ситуації, що склалася після програшу двох арбітражів у Стокгольмі. Вони трохи змінюють свою позицію. Раніше лунала фраза "відновити баланс", зараз лунає нова фраза - "нульовий варіант на корпоративному рівні". Ми завжди як "Нафтогаз" відкриті до будь-яких варіантів, але за умови, що вони будуть відповідати вже ухваленим рішенням у Стокгольмі і передбачати повне виконання російською стороною своїх зобов'язань за обома програними кейсами", - цитує главу "Нафтогазу" Укрінформ.

Він зазначив, що українська сторона вдячна Єврокомісії за позицію, згідно з якою російська сторона повинна виконувати всі рішення попередніх судів у повному обсязі, та визнає повне право України подавати позови проти "Газпрому", якщо Україна вважає, що це необхідно.

Коболєв повідомив, що був здивований пропозицією голови "Газпрому" просто взяти і продовжити чинну угоду.

"На це можу сказати тільки, що НАК "Нафтогаз" готовий розглядати майбутні угоди тільки в разі їх повної відповідності тому європейському законодавству, яке було імплементовано в Україні", - наголосив Коболєв.

Нагадаємо, минулого тижня глава правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв назвав збереження транзиту головним завданням переговорів з "Газпромом". Крім того, українська сторона наполягатиме на підписанні контракту за європейським правом, щоб забезпечити обсяги та гарантії виконання. Коболєв зазначив, що без нового контракту "Газпром" з 2020 року може призупинити транзит. Як відомо, термін дії контракту на транзит російського газу в ЄС від 2009 року добігає 1 січня 2020 року.

У травні минулого року президент РФ Володимир Путін на спільній прес-конференції з канцлером Німеччини Ангелою Меркель сказав, що Росія не планує припиняти транзит газу через Україну після того, як буде введено в експлуатацію газопровід "Північний потік-2". Тоді він заявив, що постачання будуть продовжені, якщо вони будуть "економічно обґрунтовані для учасників економічної діяльності".

Пізніше аналогічну заяву він зробив за підсумками зустрічі з президентом США Дональдом Трампом. Путін також пообіцяв продовжити транзитний контракт з Україною.

На початку 2019 року Путін заявив про ризик транзиту російського газу в країни ЄС через Україну.

Як повідомляли раніше, "Нафтогаз" готовий скоротити позовні вимоги до "Газпрому" з $12 млрд до $2 млрд у разі укладення довгострокового контракту про транзит.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram