ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" звинуватив Міненерго в завищенні норм споживання газу без лічильників

Більшість газзбутів контролюють "Фірташ та інші колишні регіонали".

"Нафтогаз" звинуватив Міненерго в завищенні норм споживання газу без лічильників
Фото: Maxal_Tamor/Depositphotos

"Нафтогаз" звинуватив Міненерговугілля в завищенні норм споживання газу для населення, у яких не встановлені лічильники.

Про це йдеться в повідомленні компанії в фейсбуці.

Донедавна газова норма в Україні становила 3,3 кубометра на людину. У листопаді 2018 року рішення уряду про зниження норм були успішно оскаржені у Верховному Суді, в результаті чого споживачам, у яких немає лічильників, надіслали платіжки відповідно до постанови Кабміну №619 від 1996 року, де зазначено такі норми: 9,8 куб. м (газова плита з централізованим гарячим водопостачанням), 18,3 куб. м (газова плита без централізованого гарячого водопостачання) і 23,6 куб. м (газова плита і водонагрівач).

"Нафтогаз" вважає, що це "шалено" великі норми, в зв'язку з чим звинувачує Міненерго в підіграванні облгазам.

"Після програного суду Міненерго, напевно, швидко винесло на Кабмін нову постанову, так щоб не було до чого причепитися? Ні. Не знаємо, чи це результат некомпетентності, чи корупції, але судові піддавки облгазам у Міненерго трапляються вже не вперше. Півроку втрачено. Через судовий програш і бездіяльність міністерства українці, у яких не встановлено газовий лічильник, тепер повинні будуть платити за радянськими, завищеними в кілька разів нормами. Як ми з'ясували, зараз відомство нарешті підготувало постанову та просуває її на розгляд уряду, проте текст проекту постанови просто кричить про те, чиї інтереси обслуговує міністерство", - заявили в "Нафтогазі".

У компанії прямо не вказують, на користь кого, на її думку, працює Міненерговугілля, але зазначає, що зайві гроші після підвищення газових норм залишаться "у газзбутів, абсолютну більшість яких контролюють Фірташ та інші колишні регіонали".

Кількість домогосподарств без лічильників, за даними "Нафтогазу", становить близько 3 мільйонів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram