ГоловнаЕкономікаБізнес

Держава добровільно відмовилася від частки в колишньому "Голден Деррік"

33% "Надр України" перейшли Марії Мартиненко.

Держава добровільно відмовилася від частки в колишньому "Голден Деррік"
Фото: gazprom.ru

НАК "Надра України" добровільно вийшла зі складу засновників ТОВ "Іст Юроуп Петролеум" (East Europe Petroleum LLC), що раніше називалося "Голден Деррік".

Про це повідомило профільне видання enkorr.

Запис у держреєстрі про вихід учасників колишнього "Голден Дерріка" датовано 31 грудня. У НАК "Надра України" повідомили, що участь у ТОВ "Іст Юроуп Петролеум" на цей момент нераціональна для компанії, а рішення про вихід зі складу засновників ґрунтується на висновках Державної аудиторської служби.

"Компанія прийняла рішення про зміну взаємин з "Іст Юроуп Петролеум", оскільки бачить великі можливості для "Надр України" в концентрації уваги на власних ліцензійних ділянках і проектах. Це можливості для отримання доходу, що для компанії з державним акціонерним капіталом є пріоритетним... Активи ТОВ "Іст Юроуп Петролеум" є ризикованими і вимагають великих капіталовкладень, тому участь в "Іст Юроуп Петролеум" на цей момент не раціональна", - сказав виданню голова правління Ярослав Климович.

НАК "Надра України" володіла 33% статутного капіталу "Іст Юроуп Петролеум", що становило 11,6 млн грн. Після 31 грудня ця частка перейшла до ТОВ "Авант Трейд Лімітед". Власником інших 67% залишається кіпрська Hartlog Limited. Обставини відчуження 33% і вартість цієї угоди в НАК "Надра України" не повідомили, пославшись на комерційну таємницю.

ТОВ "Авант Трейд Лімітед" засноване в грудні 2014 р. Засновниками вказано директора групи East Europe Petroleum Марію Мартиненко (99%) і Євгена Мацієвського (1%). Мартиненко має по 0,1% частки у 20 компаніях, створених "Іст Юроуп Петролеум" у рамках реорганізації своєї діяльності.

ТОВ "Голден Деррік" засноване в липні 2007 р. На момент реєстрації компанія на паритетних засадах належала НАК "Надра України" і кіпрській Hartlog Limited. У 2008 р. частка "Надр України" скоротилася до 33%, а кіпрської компанії виросла до 67%.

Компанія раніше належала колишньому міністру енергетики Едуарду Ставицькому. На початку 2017 року "Економічна правда" заявила, що "Голден Деррік" перейшов у власність російського мільярдера Павла Фукса. Того ж року "Голден Деррік" змінив назву.

Директор групи East Europe Petroleum Марія Мартиненко стверджує, що Павло Фукс насправді не володіє компанією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram