ГоловнаЕкономікаБізнес

Експортне мито на металобрухт допомогло утримати курс гривні, - Каленков

Експортне мито на металобрухт допомогло утримати курс гривні, - Каленков
Александр Каленков

Два роки роботи мита на експорт металобрухту допомогли українським металургійним підприємствам наростити виробництво сталі, що сприяло притоку валютної виручки і, тим самим, підтримці курсу національної валюти. Про це пише президент ОП "Укрметалургпром" Олександр Каленков у своїй колонці на БізнесЦензор.

За словами Каленкова, за два роки українські металурги виплавили 42 млн тонн сталі, споживши 6,48 млн т металобрухту.

"Без введення мита під загрозою опинилися б 35 тис. робочих місць в ГМК, а країна могла б недоотримати $3,2 млрд валютної виручки. Це неминуче б призвело до обвалу курсу гривні", - пише Каленков.

При цьому, за словами президента асоціації металургів, поставки брухту на зовнішні ринки становили 0,81 млн т. Експорт сировини не постраждав.

У разі невведення експортного мита на брухт, пише Каленков, поставки брухту на зовнішні ринки залишилися б на рівні 2015 року, коли з України було вивезено рекордні обсяги сировини за останні 10 років - 1,2 млн т.

Нагадаємо, з 15 вересня 2016 року в Україні діє мито на експорт металобрухту в розмірі 30 євро з тонни. Його дію Верховна рада продовжує щороку через тиск Євросоюзу, який виступає проти цієї норми.

З вересня 2018 року мито підвищено до 42 євро за тонну вивезеного металобрухту.

16 січня Комітет Верховної ради з питань промислової політики, за повідомленням його глави Віктора Галасюка, рекомендував парламенту продовжити експортне мито на брухт на три роки, підвищивши його до 58 євро за тонну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram