ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ назвав "спліт" головною метою 2019 року

Смолій заявив, що за цим стоїть майбутнє небанківського фінсектора.

НБУ назвав "спліт" головною метою 2019 року
Фото: Макс Левин

Національний банк України вважає ключовою метою 2019 року ухвалення законопроекту №2413а "Про консолідацію функцій щодо держрегулювання ринків фінпослуг" ("спліт").

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

"Поточний рік повинен бути присвячений наступному важливому кроку, без якого фінансова стабільність не тільки в межах банківського сектора, а в межах всієї фінансової системи, неможлива. Йдеться про "спліт", в якому майбутнє небанківського фінансового сектора", - сказав голова НБУ Яків Смолій під час публічного звіту за 2018 рік і презентації планів на 2019 рік.

За його словами, ухвалення Верховною Радою законопроекту про "спліт" стало одним із структурних маяків нової програми співпраці України з Міжнародним валютним фондом і передумовою зміцнення фінансового сектора.

"Адже це дозволить привести небанківський фінансовий ринок у відповідність з європейськими стандартами, підвищить якість роботи фінансових компаній і захист споживачів фінпослуг, а також створить умови для приходу на цей ринок нових іноземних гравців", - наголосив голова НБУ.

Законопроект №2413а було внесено ще влітку 2015 року. Він передбачає ліквідацію Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг із передачею її функцій Національному банку та Національній комісії з цінних паперів і фондового ринку.

Нацбанку буде передано в підпорядкування страхові компанії, кредитні спілки, фінансові компанії, бюро кредитних історій, тоді як НКЦПФР буде передано - недержавні пенсійні фонди, емітенти іпотечних сертифікатів, фонди фінансування будівництва/операцій з нерухомості та довірчі товариства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram