ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд Кіпру наклав арешт на майно Фірташа за позовом російського банку

ВТБ позивається з бізнесменом за $46 млн.

Суд Кіпру наклав арешт на майно Фірташа за позовом російського банку
Дмитрий Фирташ
Фото: delo.ua

Окружний суд кіпрського міста Лімасол наклав арешт на все майно Дмитра Фірташа загальною вартістю майже $46 млн за позовом російського банку ВТБ.

Про це пише газета "Коммерсант".

Позов подано 20 грудня 2018 року, і через тиждень на майно українського бізнесмена було накладено арешт як запобіжний захід. Сам позов по суті почнуть розглядати наприкінці січня.

Судовий розгляд пов'язаний з боргами ПрАТ "Юкрейніан Кемікал Продактс" і ТОВ "Титанові інвестиції", які володіють заводами в окупованому Росією Криму. За даними видання, Фірташ - бенефіціар обох компаній.

У квітні 2015 ВТБ видав "Юкрейніан Кемікал Продактс" і ТОВ "Титанові інвестиції" кредит. З лютого 2016 року ці фірми перестали проводити виплати і ВТБ почав судитися.

За словами співрозмовників видання, позов до Фірташа, а також "низки пов'язаних з ним осіб і компаній" про стягнення збитків, спричинених "шахрайськими діями відповідачів", передбачав арешт рухомого і нерухомого майна на $45,7 млн.

Позивачі, зокрема, просили накласти забезпечувальні заходи на майно мільярдера і компаній Group DF Holdings Limited, Letan Investments Limited і Tolexis International Limited. За даними джерел, перша з них є фактично головною компанією Дмитра Фірташа, яка керує всіма його активами.

Нагадаємо, що голова ради групи компаній Group DF Дмитро Фірташ зараз живе в Австрії. Його заарештувала місцева влада 12 березня 2014 року за запитом влади США, виданим у 2013 році.

Під час попередньої американської адміністрації українського бізнесмена звинуватили в тому, що він за допомогою хабарів на загальну суму $18,5 млн хотів отримати дозволи на видобуток титанової сировини в Індії для подальшого продажу готової продукції в США. Фірташ усі звинувачення спростовував і називав їх політично мотивованими, спрямованими на обмеження його впливу на процеси в Україні.

Зараз він судиться, щоб не допустити екстрадиції в США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram