ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк випустив монету, присвячену сторіччю "Акта Злуки"

Загальний тираж колекційних монет становить 40 тисяч штук.

Національний банк України випустив пам'ятну монету, присвячену сотій річниці злуки Української Народної Республіки (УНР) із Західноукраїнською Народною Республікою (ЗУНР).

Монета доповнює серію "Відродження української державності", повідомляє прес-служба НБУ.

Колекційну монету номіналом в 5 гривень введуть в обіг з 17 січня. Новий грошовий знак виготовлено з нейзильберу (сплаву міді, нікелю та цинку) і він важить 16,54 грами.

Фото: НБУ

На лицьовій стороні монети зображено напис "УНР ЗУНР", герб України і вказано номінал. На зворотному боці монети викарбувано фрагмент з Акта Злуки, а також герби Львова та Києва.

Загальний тираж колекційних монет становить 40 тисяч штук.

"22 січня 1919 року в урочистій обстановці на Софійській площі в Києві відбулася подія, яка стала підсумком відповідного підготовчого процесу, - було проголошено Акт Злуки, акт об'єднання українських земель, в якому зазначалося, що відтепер український народ, звільнений могутнім поривом своїх сил, має можливість об'єднати зусилля всіх своїх синів будувати нероздільну самостійну Українську державу на добро і щастя українського народу", - йдеться в повідомленні НБУ.

Нагадаємо, що 22 січня Україна святкує День Соборності - возз'єднання Української та Західно-Української Народної Республіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram