ГоловнаЕкономікаДержава

Росія підвищила ціну на газ для Вірменії на 10%

Вартість палива на кордоні зросла з $150 до $165.

Росія підвищила ціну на газ для Вірменії на 10%
Станция подземного хранения газа в Армении
Фото: armenia.gazprom.ru

Ціна російського газу для Вірменії з 1 січня 2019 року становитиме $165 за тисячу кубометрів, повідомила прес-служба "Газпрому" в понеділок.

Це на 10% більше порівняно з ціною, встановленою договором від квітня 2016 року.

"Відповідно до підписаної додаткової угоди до контракту між ТОВ «Газпром експорт» і ЗАТ «Газпром Вірменія», що визначає ціну постачання газу у Вірменію 2019 року, ціна російського газу на кордоні Грузії і Вірменії з 1 січня 2019 року становитиме 165 дол. за 1 тис. куб. м", - заявили в "Газпромі".

Тим часом прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що це підвищення не позначиться на внутрішніх цінах для споживачів газу.

"Учора я провів дві телефонні розмови з президентом Росії Володимиром Путіним. Темою цих телефонних розмов була ціна на поставлений у Вірменію газ, і фактично ми можемо сказати, що ми знайшли рішення, принаймні на найближче майбутнє... По суті, «Газпром Вірменія» і «Газпром» повинні переглянути ціну постачання газу. У цій ціні відбудуться деякі зміни, і буде певне зростання ціни. Однак завдяки нашому внутрішньому регулюванню ціни на газ для вірменських споживачів не зміняться", - цитує Пашиняна "Арменпресс".На початку квітня 2016 року Вірменія і Росія підписали міжурядову угоду, згідно з якою Росія знизила ціну на поставлений Вірменії природний газ (на кордоні) з $165 до $150 за тисячу кубометрів. Термін цієї угоди минає 31 грудня 2018 року.

ЗАТ "Газпром Вірменія" - 100-процентне дочірнє товариство ВАТ "Газпром" - постачає газ на внутрішній ринок Вірменії. Компанія також здійснює транспортування, зберігання, розподіл і реалізацію газу, реконструкцію і розширення газотранспортної системи і потужностей з підземного зберігання на території республіки.

Ціна на газ к Вірменії становить 139 тисяч драмів за тисячу кубометрів (приблизно 8 грн за куб) для абонентів, які споживають щомісячно менш ніж 10 тис. кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram