ГоловнаЕкономікаБізнес

Заарештованому в Росії гендиректору ІСД оголосили жорсткіше звинувачення

Сума шахрайства зросла з $14,4 млн до $1,2 млрд.

Заарештованому в Росії гендиректору ІСД оголосили жорсткіше звинувачення
Олег Мкртчан
Фото: pravda.com.ua

Російське слідство суттєво змінило - оголосило суворіше - звинувачення генеральному директору корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД) Олегу Мкртчану, заарештованому в Москві.

Як повідомляє "Коммерсант", стаття обвинувачення залишається колишньою - ч.4 ст.159 КК РФ, тобто шахрайство в особливо великому розмірі, а сума шахрайства зросла до 85 млрд рублів ($1,2 млрд) з 1 млрд рублів ($14,4 млн).

У 2011 році Внешэкономбанк схвалив видачу кредиту своїй кіпрській компанії Margit Holding Ltd на 85 млрд руб. Потім Margit Holding Ltd з 2011 до 2016 року різними траншами переказала ці гроші на розвиток Алчевського металургійного комбінату під заставу акцій комбінату. Частково на ці гроші на території комбінату була побудована власна електростанція, придбано нове обладнання, а також модернізовано старе.

До 2014 року Мкртчан від імені комбінату заплатив банку $40 млн відсотків за кредит. Здійснювати платежі у 2014-2016 роках стало неможливо через військові дій на території Луганської області. В результаті 2016 року Margit Holding Ltd переуступила право вимоги боргу НКО "Фонд промислових активів" (також стовідсоткова "дочка" ВЭБ), що займається проблемними промисловими активами.

Нагадаємо, на початку 2010 року група російських інвесторів на чолі з Олександром Катуніним за участю Внешэкономбанку придбали 50% + 2 акції корпорації ІСД, яка переживала складні часи через кризу. Власниками 49,99% акцій ІСД залишилися Сергій Тарута і Олег Мкртчан.

Частку Тарути пізніше відібрали росіяни, а у Мкртчана залишилося 25% мінус 1 акція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram