ГоловнаЕкономікаФінанси

Долар уперше від серпня опустився до 27,4 грн через збільшення пропозицій інвалюти

Валютні надходження від експорту зросли у зв'язку з рекордним урожаєм.

Долар уперше від серпня опустився до 27,4 грн через збільшення пропозицій інвалюти
Фото: Макс Требухов

Національний банк установив офіційний курс до понеділка на рівні 27,4339 грн/дол.

Заступник голови Національного банку України Олег Чурій на брифінгу в суботу пояснив, що зміцнення гривні пов'язано з високою вартістю нацвалюти в умовах жорсткої монетарної та виваженої фіскальної політики, а також надходженням експортного виторгу, що зростає.

"Є кілька чинників, які зумовили зміцнення гривні: це, передусім, жорстка монетарна політика, зважена фіскальна політика, і третім важливим фактором є те, що цього року Україна зібрала рекордний за роки незалежності врожай сільгоспкультур. Усе це - валютні надходження від експорту, які посилили те, що сьогодні відбувається", - цитує Чурія "Інтерфакс-Україна".

Курс гривні з кінця жовтня був у тренді на зміцнення. Після запровадження воєнного стану з 26 листопада, нацвалюта різко просіла до 28,315 грн/дол., але вже через кілька днів гривня відновила позитивну динаміку, яка з 17 грудня різко прискорилася.    

Курс гривні на міжбанківському валютному ринку в п'ятницю зміцнився до 27,385 грн/дол. з 27,515 грн/дол. за підсумками попереднього робочого дня. Котирування гривні до закінчення торгів становили 27,37-27,40 грн/дол.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram