ГоловнаЕкономікаБізнес

Енергоспівтовариство рекомендує Україні перейти на європейський стандарт обліку газу

Україна за чотири роки так і не відмовилася від «газпромівських» стандартів обліку газу

Енергоспівтовариство рекомендує Україні перейти на європейський стандарт обліку газу
Фото: oilreview.kiev.ua

Єврочиновники з Енергоспівтовариства у своєму листі Асоціації газового ринку рекомендують Україні перейти на європейський стандарт обліку газу. Це рішення дозволить прибрати коефіцієнти, які зараз застосовують у платіжках побутовим споживачам, а також усуне непрозорість і маніпуляції при торгівлі імпортним газом. Поки що «Нафтогаз» не поспішає відмовлятися від «газпромівської» системи обліку газу, пише "Главком".

В Україні температурою стандартних умов є +20°C. Це пов'язано з тим, що раніше весь імпортний газ «Нафтогаз України» закуповував у «Газпрому», який використовував такі самі стандартні умови. У листі зазначено, що в Україні продовжують використовувати непрозору і застарілу методику, яка збереглася ще з часів тісної співпраці з «Газпромом». Що і призвело до того, що побутові споживачі отримали рахунки, в яких обсяги газу за допомогою коефіцієнтів приведено до «газпромівських» стандартів.

Секретаріат Енергоспівтовариства нагадує, що Україна взяла на себе зобов'язання використовувати європейський стандарт обліку газу.

«Ми хочемо підкреслити, що взяті в рамках Договору про Енергетичне співтовариство зобов'язання вимагають використання природного газу в стандартних умовах Євросоюзу - 101,325 кПа і 0°C», - зазначено в листі.

За даними «Нафтогазу України», з листопада 2015 року весь імпортний газ надходить в Україну з Європи. Близько 70% імпорту здійснює група "Нафтогаз". Куплений за європейськими стандартами, обсяг імпортного газу при продажі українським споживачам переводиться в газпромівський стандарт, з температурою +20°C.

За рахунок таких простих маніпуляцій обсяг газу збільшується приблизно на 10%, а значить – і доходи «Нафтогазу».

Раніше голова НКРЕКП Оксана Кривенко виступила з пропозицією змінити стандартні умови на європейські: тобто вести облік газу при температурі 0°C, а не +20°C. Цю ініціативу розкритикували в «Нафтогазі», заявивши, що зміна стандарту не вирішить проблему.

Нагадаємо, що постачання природного газу в одиницях енергії - кВт * год мало початися ще у 2015 році. Це так само є зобов'язанням України перед Енергоспівтовариством.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram