ГоловнаЕкономікаБізнес

Енергоспільнота України просить Раду ухвалити законопроект про "зелені аукціони"

За словами голови Держенергоефективності, ухвалення закону про "зелені аукціони" відкриє для проектів "зеленої енергетики" новий потік кредитів від міжнародних організацій.

Енергоспільнота України просить Раду ухвалити законопроект про "зелені аукціони"

Представники енергетичної спільноти України підписали і направили в парламент лист, у якому просять депутатів усіх фракцій негайно проголосувати за проект закону №8449, що запускає механізм «зелених аукціонів» в Україні з 2020 року, повідомляє УНІАН.

Як повідомив голова Держенергоефективності Сергій Савчук на прес-конференції 17 грудня, законопроект №8449 є комплексним і передбачає впровадження кращих європейських практик у сфері «зеленого» тарифоутворення. «Цей комплексний законопроект дасть можливість стимулювати стабільний розвиток зеленої енергетики. Законопроект поставлено на голосування в парламенті в четвер (20 грудня), і ми сподіваємося, що він буде проголосований. За допомогою цього проекту ми запустимо систему аукціонів з 2020 року для проектів сонячної енергетики від 10 МВт і для вітроенергетики від 20 МВт», - зазначив Сергій Савчук.

За його словами, ухвалення законопроекту про «зелені аукціони» відкриє для проектів «зеленої енергетики» новий потік кредитів від міжнародних організацій.

«Розмовляючи з партнерами - ЄБРР, Укргазбанком, ми чули, що з ухваленням законодавства буде потік кредитів для нових проектів. Тож я закликаю голосувати за цей важливий законопроект», - підкреслив голова Держенергоефективності. У той самий час про важливість нових і зрозумілих правил на ринку з прийняттям законопроекту №8449 повідомив і голова Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков. «Усіх цікавить, що буде з законодавством. Це цікавить і інвесторів, і міжнародні банки. Головне - зберегти інвестиційний клімат, але без нового законодавства ми не зможемо залучати інвесторів», - зазначив Андрій Конеченков.

Ярослав Петров, співголова комітету палива і енергетики Європейської Бізнес Асоціації, партнер юридичної фірми Asters, під час прес-конференції повідомив, що зволікання з ухваленням законопроекту №8449 може призвести до повної зупинки інвестування в нові енергопроекти в Україні.

«Якщо законопроект не буде прийнято, то не буде в нас нових інвестпроектів, адже після 2020 року складно буде знайти компанії, готові робити девелопмент таких проектів. А цей законопроект передбачає 20 років підтримки для інвесторів. Україна вибрала дорогу євроінтеграції. Але «зелений» тариф - це тільки початок, після чого необхідно переходити до «зелених аукціонів», - зазначив Ярослав Петров.

Співголова комітету палива і енергетики Європейської Бізнес Асоціації Максим Сисоєв підкреслив, що Європейська Бізнес Асоціація багато працювала над зазначеним законопроектом, який є компромісом між бізнесом, інвесторами і державою, і Асоціація сьогодні просить парламент проголосувати за законопроект.

«Наша Асоціація просить парламент якнайшвидше ухвалити законопроект, адже невизначеність створює проблеми для інвесторів, неможливо рухатися до нових проектів або залучати кредити. Цього тижня потрібно прийняти законопроект у першому читанні, потім буде невелике доопрацювання й ухвалення закону в цілому на початку 2019 року», - зазначив Максим Сисоєв.

Як раніше повідомляли, Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на засіданні 4 грудня проголосував за внесення на розгляд парламенту законопроекту №8449. Цим законопроектом передбачено впровадження «зелених» аукціонів з 1 січня 2020 року (після запуску нового ринку електроенергії), а пілотні аукціони відбудуться вже 2019 року. Комітет також ухвалив рішення про зниження зелених тарифів з 2020 року для сонячних електростанцій на 25%, для вітрових станцій - на 10%, щоб зменшити витрати споживачів на придбання електроенергії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram