ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін очікує до 500 млн грн від нового оподаткування посилок

"Доходи можуть становити від 350 млн до півмільярда гривень за півроку".

Мінфін очікує до 500 млн грн від нового оподаткування посилок
Сергей Верланов
Фото: Legal High School

Міністерство фінансів очікує, що нові правила оподаткування закордонних посилок принесуть до бюджету до 500 млн гривень у 2019 році.

Про це сказав заступник міністра фінансів Сергій Верланов в інтерв'ю телепрограмі "Перша Шпальта".

"За нашими розрахунками, доходи можуть становити від 350 млн до півмільярда гривень за півроку [друге півріччя 2019]", - заявив він.

За оцінками Мінфіну, під податок потрапить незначний відсоток посилок - не більше, ніж п'ять.

"Тут питання в ухиленні від сплати мита продавцями побутової електроніки, яка коштує саме від 100 до 150 євро. Перш за все, це сегмент мобільних телефонів. Наприклад, під час недавньої Black Friday була реклама одного з інтернет-магазинів про те, що один і той самий мобільний телефон коштує 4990 гривень або 4500 гривень і внизу червоненька примітка "Відправлення буде здійснено однією з поштових компаній..." Товар знаходиться в Польщі, його пересилання буде здійснене поштовою компанією протягом 7 днів. Різниця - 500 гривень. І саме проти таких "розумників" повинна працювати ця норма", - пояснив заступник міністра.

Він також зазначив, що зниження неоподатковуваної вартості поштових відправлень - це світовий тренд. "У Європейському Союзі, куди ми прагнемо вступити, вона становить 22 євро, і зараз тривають дебати про можливість її зниження до нуля", - сказав він.

Нагадаємо, 23 листопада Верховна Рада внесла зміни до Податкового кодексу під бюджет-2019. Одним із нововведень стало введення з 1 липня 2019 року податку на додану вартість на ввезення товарів у міжнародних поштових відправленнях на суму понад 100 євро для одного одержувача-фізособи. Зараз податком обкладаються посилки на суму понад 150 євро.

Водночас депутати скасували норму про "три посилки", яка повинна була набути чинності з 1 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram