ГоловнаЕкономікаБізнес

Впровадження «зелених» аукціонів стає питанням національної безпеки, - депутат

Зволікання загрожує згортанням співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями.

Впровадження «зелених» аукціонів стає питанням національної безпеки, - депутат
Фото: esb.ie

Народний депутат України від фракції Радикальної партії Олега Ляшка Валерія Заружко переконана, що законодавче закріплення практики "зелених" аукціонів стає одним із факторів національної енергетичної безпеки.

"Якщо ми говоримо про аукціони зеленої енергетики, ми не розуміємо, чому це питання не порушується в українському парламенті, чому український парламент не виносить це на голосування? Немає жодних суперечок з цього питання вже ні в професійному середовищі, ні серед фракцій. Дуже дивно, чому не вирішується це важливе питання енергетичної безпеки", - зазначила Заружко в ефірі телеканалу "Прямий", повідомляють "Українські новини".

Депутат наголошує, що зволікання з введенням "зелених" аукціонів загрожує згортанням співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями

"Є заява ЄБРР про те, що вони припиняють зараз фінансування програми відновлюваних джерел електроенергії в Україні, і мені здається, що це дуже такий потужний сигнал для українського парламенту, який має на цій темі сконсолідуватися", - сказала вона.

На її думку, введення зрозумілих європейцям "зелених" аукціонів стане імпульсом для залучення в українську енергетику міжнародних інвестицій.

"Це питання того, щоб умови на ринку нарешті стали прозорими і інвестори не боялися сюди прийти. Це питання довіри до нас європейської спільноти, бо європейська спільнота, вона каже – Україна зробила певні зобов’язання", - підкреслила Заружко.

Як повідомлялося, Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на засіданні 4 грудня проголосував за внесення на розгляд парламенту законопроекту №8449. Цим законопроектом передбачено впровадження "зелених" аукціонів з 1 січня 2020 року (після запуску нового ринку електроенергії), а пілотні аукціони відбудуться вже у 2019 році. Комітет також ухвалив рішення про зниження зелених тарифів з 2020 року для сонячних електростанцій на 25%, для вітрових станцій на 10%, щоб зменшити витрати споживачів на придбання електроенергії.

Як зазначили депутати, впровадження аукціонів дозволить знизити ціни на зелену електроенергію завдяки запуску механізму конкуренції. Зараз в Україні діють "зелені" тарифи, що стимулюють виробництво електроенергії з відновлюваних джерел в Україні. Вони встановлені в євро і діють на період до 2030 року.

За словами заступниці директора ЄБРР в Україні Марини Петров, упровадження нової системи підтримки відновлюваної енергетики на основі "зелених" аукціонів дозволить формувати справедливу ціну електроенергії і сприятиме становленню нового конкурентного ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram