ГоловнаЕкономікаБізнес

Фермери закликали Верховну Раду продовжити мораторій на продаж землі

Невеликі виробники побоюються, що великі агрохолдинги скуплять землі за безцінь.

Фермери закликали Верховну Раду продовжити мораторій на продаж землі
Фото: zn.ua

Фермери з усієї України скерували звернення до голови Верховної Ради України Андрія Парубія, керівників фракцій і аграрного комітету із закликом продовжити дію мораторію на продаж сільськогосподарських земель, щоб не допустити їх безконтрольного продажу. Відеозвернення фермерів у парламенті оприлюднив голова комітету Асоціації фермерів і приватних землевласників України Іван Слободяник.

Відкриті листи підписали всі обласні асоціації фермерів, зазначив він.

Фермери стверджують, що «не є противниками цивілізованих ринкових земельних відносин, але в умовах розбалансованої правоохоронної системи, в умовах несправедливих судів, корумпованого держкадастру і відсутності доступу до фінансів про жоден цивілізований ринок не може йтися!»

Вони впевнені, що в разі скасування мораторію зараз, коли не створена законодавча база для функціонування прозорого ринку землі, великі агрохолдинги за безцінь скуплять українські землі.

«Саме аграрні холдинги лобіюють відкриття ринку землі. Акумулювавши значні кошти і маючи доступ до дешевих кредитів за кордоном, вони зможуть скупити величезну кількість землі і тим самим будуть впливати і на політику, і на продовольчу безпеку країни», - йдеться у відеозверненні.

«Це буде дикий ринок землі, який поставить під загрозу знищення саме невеликих виробників - саме фермерів», - йдеться у відеозверненні.

Фермери попередили, що в разі скасування мораторію вони «сім'ями підуть на Київ».

Нагадаємо, термін дії мораторію на продаж сільгоспземель спливає 1 січня 2019 року. У Верховній Раді України зареєстровано низку законопроектів про продовження дії мораторію. До нового року у Верховної Ради залишився лише один пленарний тиждень. Чи включать питання продовження мораторію в порядок денний засідання парламенту, поки що невідомо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram