ГоловнаЕкономікаДержава

Газзбути розіслали платіжки з донарахуваннями за 30 місяців (оновлено)

Постачальники рахують норму споживання на рівні 9,8 кубометра.

Газзбути розіслали платіжки з донарахуваннями за 30 місяців (оновлено)
Фото: Depositphotos/juvelez

Побутові споживачі газу без лічильників почали отримувати платіжки з донарахуваннями за 30 місяців.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

Це пов'язано з рішенням Верховного Суду від 27 листопада, яким скасовано дію встановлених Кабінетом Міністрів України у 2016 році норм споживання газу для споживачів. У лютому 2016 року уряд Арсенія Яценюка встановив їх на рівні 4,4 кубометра на людину, пізніше за Володимира Гройсмана норму знизили до 3,3 кубометра.

Документи, що встановлюють ці норми, були визнані протиправними та нечинними у зв'язку з порушенням регламенту Кабінету Міністрів під час їхнього затвердження. Йдеться, зокрема, про "недотримання принципів державної регуляторної політики (передбачуваності, плановості, обґрунтованості), відсутність аналізу регуляторного впливу акта, порушення вимог до оприлюднення регуляторного акта та документа, що містить аналіз його регуляторного впливу, відсутність погодження акта з Державною регуляторною службою України".

У зв'язку зі скасуванням цих норм набула чинності попередня постанова, згідно з якою норми були встановлені на рівні 6 кубометрів на одну людину на місяць відповідно.

У зв'язку з цим користувачі почали отримувати платіжки з величезними заборгованостями.

Заяви про зміни норм споживання газу зробили і в облгаззбутах (ПАТ "Дніпропетровськгаз", ПАТ "Миколаївгаз", ПАТ "Криворіжгаз"). Зокрема, там заявили, що зараз розрахунки щомісячних обсягів споживання для клієнтів здійснюються вже з урахуванням рішення Верховного Суду.

"Щодо перерахунку обсягів споживання за попередні періоди, коли застосовувалися занижені норми, які стали нелегітимними, то ця проблема вимагає врегулювання з боку Кабінету Міністрів, з урахуванням виниклої заборгованості за спожитий, але не оплачений газ. Механізм компенсації такої заборгованості повинен враховувати необґрунтовані втрати, яких зазнали учасники ринку газу, в тому числі споживачі з лічильниками", - йдеться в офіційній заяві ПАТ "Миколаївгаз".

Оновлення. Група компаній РГК, яка об'єднує газопостачальні компанії Дмитра Фірташа, заявила, що споживачі, які не мають лічильників, будуть отримувати нарахування відповідно до нечинної постанови Кабміну №619 від 1996 року з вищими нормами споживання.

Ці норми становлять 9,8 куб. м (газова плита з централізованим гарячим водопостачанням), 18,3 куб. м (газова плита без централізованого гарячого водопостачання) і 23,6 куб. м відповідно (газова плита і водонагрівач).

РГК підтвердила, що перейшла на ці норми відповідно до постанови Верховного Суду від 27 листопада 2018 року.

"Нормативні акти про зниження норм визнані судом протизаконними з дня прийняття. Тому за цей період споживачам інформативно зроблено перерахунок відповідно до норм, відновлених судом. Ця сума є різницею в нормах споживання газу, які були чинними, і актуальними. Сума перерахунку за минулі періоди подана в рахунках інформативно і не підпадає під сплату", - йдеться в релізі.

"Регіональна газова компанія" - сервісна компанія, що надає послуги фінансового, юридичного, технологічного консалтингу. Клієнтами компанії є постачальники газу в 16 регіонах країни, а також 19 газорозподільних компаній (Західна Україна без Тернопільської області, Північна Україна без Києва, а також Вінницька, Хмельницька, Дніпропетровська, Запорізька, Миколаївська області), на обслуговуванні яких перебуває понад 200 тис. км газопроводів і 8 млн побутових споживачів газу.

Нагадаємо, що Гройсман на останньому засіданні уряду заявив, що газзбути слід "вжарити по перше число" за платіжки з боргами, і звинуватив їх у шахрайстві. Прем'єр додав, що має намір звернутися в НКРЕКП зі скаргою на дії облгаззбутів.

Значну частину облгазів і їхніх газзбутів контролює Дмитро Фірташ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram