ГоловнаЕкономікаБізнес

"Євробляхери" вигадали спосіб обійти розмитнення

Сотні водіїв віддали перевагу машинам, а не праву проголосувати на виборах.

"Євробляхери" вигадали спосіб обійти розмитнення
Фото: Александр Рудоманов

Українські водії автомобілів на іноземній реєстрації знайшли спосіб, як обійти необхідність розмитнення транспортних засобів. Для цього вони масово стають на тимчасовий консульський облік при дипустановах України за кордоном, пише "Укрінформ".

"В останні дні в консульських підрозділах дипломатичних установ України в країнах Європи різко збільшилася кількість випадків реєстрації на тимчасовий консульський облік, який займає 90% загальної кількості всіх здійснюваних консульських дій", - розповіла керівник консульського відділу посольства України у Варшаві Світлана Щур.

Щодня з першої години ночі під консульським відділом у Варшаві збирається натовп у кількості 300 осіб, які бажають стати на консульський облік. Він дозволяє здійснювати багаторазовий (що п'ять днів), а також транзитний (до 10 днів) перетин кордону, а також дає право на перебування "євробляхи" в Україні без виїзду за кордон до 60 днів.

Стати на тимчасовий консульський облік за кордоном можуть власники річних віз, а також ті, хто має дозвіл на тимчасове та постійне проживання в Польщі.

З огляду на те, що за день відділ максимально може прийняти приблизно 150-160 осіб, "євробляхери" сильно ускладнюють життя громадянам України, які приходять до відділу з інших питань.

Постановка на тимчасовий консульський облік створює ще одну проблему. Консул пояснила, що водії автоматично вносяться до списку виборців при консульській установі і не зможуть голосувати за місцем проживання в Україні.

"Потім ці люди прийдуть голосувати за місцем проживання в Україні, не зможуть це зробити і будуть говорити, що в них забрали право голосу", - зазначила Щур, додаючи, що в консульстві все ж попереджають їх про неможливість потім голосувати в Україні.

На думку дипломата, потрібно вносити зміни до нормативних актів, щоб консульський облік не був прив'язаний до ввезення транспортних засобів.

Нагадаємо, 8 листопада Верховна Рада прийняла закон, який передбачає суттєве підвищення штрафів за незаконне використання автомобіля на іноземній реєстрації.

Того ж дня було затверджено закон з новою формулою акцизного податку для розмитнення "євроблях", який буде розраховуватися як множення базової ставки на коефіцієнт двигуна (обсяг / 1000) і коефіцієнт віку (кількість повних календарних років). Базова ставка становитиме 50 євро для машин з бензиновим двигуном і 75 євро для дизельних. Для великолітражних автомобілів - 100 євро і 150 євро відповідно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram