ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" залучив американські суди для розглядів з "Газпромом"

"Нафтогаз" залучив американські суди для розглядів з "Газпромом"
Фото: argumentua.com

"Нафтогаз України" ініціював судові розгляди в США для примусового стягнення коштів з "Газпрому" за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Про це повідомив виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко у фейсбуці.

"Газпром" продовжує зухвало не виконувати рішення міжнародного арбітражу. Навіть незважаючи на те, що "Газпром" програв в апеляційному суді Швеції щодо припинення примусового виконання рішення арбітражу. Тобто немає жодних законних підстав у "Газпрому" не платити нам за цим рішенням", - написав він.

Вітренко попередив, що США - це не остання юрисдикція, де на "Газпром" чекають проблеми.

Російська газета "Коммерсант" пише, що "Нафтогаз" 6 грудня подав позови в суди Північного і Південного округів Техасу щодо американського підрозділу Gazprom Marketing & Trading і компанії DeGolyer & MacNaughton. "Нафтогаз" просить зобов'язати їх надати інформацію і доступ до документів, що має допомогти в процесі проти "Газпрому" в Нідерландах.

"Нафтогаз" хотів заарештувати належні "Газпрому" акції South Stream Transport B.V. (оператор споруджуваного "Турецького потоку"), Gazprom Achim B.V., Gazprom EP International B.V., Gazprom Finance B.V., Gazprom Sakhalin Holdings B.V., Blue Stream Pipeline Co. B.V. (оператор "Блакитного потоку") і Gazprom Holding Cooperatie U.A.

Суд Амстердама схвалив арешт 30 травня, однак "Нафтогаз" досяг успіху лише у випадку Blue Stream Pipeline Co.

Арешту майна нідерландських компаній і накладенню на нього стягнення заважає те, що "Газпром" не володіє ними безпосередньо.

"Нафтогаз" намагається знайти докази належності цих компаній "Газпрому" в документах GM&T USA і DeGolyer & MacNaughton.

Нагадаємо, що в Стокгольмі відбулися два арбітражні провадження в рамках спору між "Нафтогазом" і "Газпромом". За їх результатами "Газпром" повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь "Нафтогазу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram