ГоловнаЕкономікаФінанси

Фонд гарантування вкладів показав схему виведення коштів з банку Жеваго

Активів "Фінанси та Кредит" виявилося майже в п'ять разів менше, ніж вважалося.

Фонд гарантування вкладів показав схему виведення коштів з банку Жеваго
Фото: bin.ua

Вартість активів банку "Фінанси та Кредит" після банкрутства виявилася лише 10 млрд гривень, хоча "на папері" їх оцінювали в 45 млрд гривень.

Про це повідомила прес-служба Фонду гарантування вкладів.

На виплату гарантованої суми відшкодування вкладникам "Фінансів та Кредиту" станом на початок листопада було витрачено 9,9 млрд гривень, а сукупні вимоги кредиторів до банку сягають майже 31 млрд гривень.

Ліквідатор банку встановив, що до банкрутства з нього вивели майже 5 млрд гривень шляхом видачі свідомо безнадійних кредитів.

У період з 2010 до 2015 року службові особи банку в "співробітництві" з власниками декотрих суб'єктів підприємницької діяльності шляхом укладення кредитних угод, свідомо збиткових для банківської установи, і подальшого проведення факторингових операцій з метою прикриття неплатоспроможності зазначених компаній, які заволоділи коштами банку в розмірі 3, 2 млрд грн.

Результатом реалізації ще однієї схеми стало присвоєння 1,7 млрд грн. Посадові особи та засновники ще чотирьох компаній за участю інших юросіб привласнили грошові кошти, отримані як кредити, для подальшого використання в будівництві офісного центру в столиці.

Крім того, ліквідатор недорахувався понад $113 млн на кореспондентських рахунках банку "Фінанси та Кредит" в австрійському Meinl Bank і ліхтенштейнському Bank Frick.

Гроші були списані іноземними банками з коррахунків за договорами, які нібито укладали від імені банку і за якими останній надавав ці кошти як забезпечення виконання зобов'язань компаній-нерезидентів. Однак цих договорів не було і немає на обліку цієї фінустанови.

Нагадаємо, 17 вересня 2015 року НБУ визнав банк "Фінанси та Кредит" неплатоспроможним. Банк належав бізнесменові, депутату Верховної Ради Костянтину Жеваго.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram