ГоловнаЕкономікаБізнес

Узбекистан відновив імпорт українського цукру

Проблеми з розмитненням цукру тривали майже місяць.

Узбекистан відновив імпорт українського цукру
Фото: ukrsugar.com

Узбекистан, який є основним споживачем українського цукру, відновив його імпорт.

Про відновлення імпорту українського цукру повідомили в профільній асоціації "Укрцукор".

За даними асоціації, цукор та інші вантажі з України перестали розмитнювати в Узбекистані із середини листопада. Зараз цей процес поступово відновився.

"На сьогодні ми маємо підтвердження від цукрових компаній і заводів, процес розмитнення почався, і сподіваємося на подальше "потепління" торгових відносин, адже навіть з урахуванням усіх труднощів 47% від усього обсягу експорту цукру за листопад був здійснений саме в Узбекистан", - заявив керівник аналітичного відділу "Укрцукру" Руслан Бутило.

У листопаді українські виробники експортували 70,5 тис. тонн цукру, що на 21% більше, ніж у жовтні. Крім Узбекистану, помітна частка імпорту припадає на Азербайджан і Лівію - 14,5% і 7,4% відповідно.

У 2017-2018 маркетинговому році Україна постачила на зовнішні ринки 560,4 тисячі тонн цукру. Узбекистан імпортував 209,9 тисячі тонн із цього обсягу.

Нагадаємо, 3 жовтня міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі України розпочала антисубсидіарне розслідування імпорту легкових автомобілів з Узбекистану. Протягом 2015-2017 років обсяг імпорту легкових автомобілів з Узбекистану виріс на 760,7%, тобто майже вдев'ятеро. В "Укравтопромі" таке зростання пов'язують із тим, що узбецькі автовиробники могли отримувати субсидії від державних органів Узбекистану і користуватися окремими пільгами.

На початку листопада Узбекистан оголосив це "явним протекціонізмом" і пообіцяв відповісти. Так, депутат Олій Мажлісу Расул Кушербаєв запропонував обмежити імпорт цукру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram