ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін розгляне пріоритет українського вугілля для зниження імпорту антрациту

У пояснювальній записці зазначено, що прийняття цього рішення необхідне для забезпечення енергетичної безпеки України.

Подробиці читайте на УНІАН: https://economics.unian.net/energetics/10364265-kabmin-rassmotrit-prioritet-ukrainskogo-uglya-dlya-snizheniya-importa-antracita.html

Кабмін розгляне пріоритет українського вугілля для зниження імпорту антрациту
Фото: newsprolife.com.ua

Кабінет Міністрів України найближчим часом планує ввести в дію пріоритетне спалювання українського вугілля газової марки на теплоелектростанціях, що дасть можливість знизити споживання імпортного антрациту і посилить енергетичну незалежність країни. Про це йдеться в проекті розпорядження уряду, текст якого має видання "Економічна правда", пише УНІАН.

У пояснювальній записці до проекту розпорядження Кабінету Міністрів наголошується, що прийняття цього рішення необхідне для забезпечення енергетичної безпеки України. "Закупівля імпортного вугілля призводить до відтоку валюти, що веде до погіршення торгового балансу країни. Засоби, які витрачаються, потенційно могли використовуватися на оновлення шахтного фонду України під час закупівлі вугілля українського видобутку і при цьому рівень державної підтримки на адресу шахт за останні два роки становив 3,7 млрд грн, що менше майже втричі за витрати на імпорт вугілля", - йдеться в документі.

"Вибір на користь вітчизняного постачальника вугілля дозволить тепловій генерації заощадити близько 552 млн грн на рік", - наголошується в записці. Раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявляв, що Україна повинна нарощувати видобуток власного вугілля і пріоритетно його використовувати, щоб скоротити залежність імпортного антрациту. "Українське вугілля марки А сьогодні міститься на українському Донбасі під окупацією. І ми повинні зробити все для того, щоб відмовитися від антрациту і нарощувати видобуток вугілля марки Г", - зазначав прем'єр.

Нагадаємо, у відповідь на агресію з боку Росії в Керченській протоці наприкінці листопада в Україні набув чинності закон про воєнний стан. Він затверджує президентський указ про введення воєнного стану на 30 діб у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, а також Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях і внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram