ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ не вводитиме обмеження у період воєнного стану

Ліквідність банків сягає 75 млрд гривень, у резервах НБУ - майже $18 млрд.

НБУ не вводитиме обмеження у період воєнного стану
Фото: НБУ

Національний банк не планує вводити обмеження у період воєнного стану.

Про це повідомив на зустрічі з керівниками 40 найбільших банків глава НБУ Яків Смолій.

"Національний банк не бачить ризиків для безперебійної роботи банківського сектору в разі введення воєнного стану. Ліквідність банківського сектору становить близько 75 млрд грн, що є достатнім для його належного та безперебійного функціонування", - зазначив голова НБУ.

"У разі необхідності банки можуть користуватися, як і раніше, стандартними інструментами підтримки ліквідності й інструментом екстреної підтримки ліквідності ELA. Ми продовжуємо уважно стежити за розвитком ситуації на валютному ринку і готові здійснювати валютні інтервенції у разі необхідності, щоб запобігти різким "стрибкам" курсу під тиском психологічних чинників. Національний банк має для цього достатньо ресурсів та інструментів. Зараз обсяг міжнародних резервів сягає $17,8 млрд", - додав Смолій.

Топ-менеджери українських банків своєю чергою підтвердили готовність забезпечувати безперебійне проведення платежів, інкасації та поповнення банкоматних і термінальних мереж.

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російські порти про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою.

Попри це близько 8 години ранку російські кораблі здійснили провокаційні дії проти українських кораблів і також протаранили буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі у незаконному заході в територіальні води й заявила, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично транспортним судном - закрила Керченську протоку.

Українські кораблі вирішили повернутися до Одеси, але російські військові почали переслідування і пізніше пішли на атаку. 

Росіяни захопили усі три кораблі з 23 моряками. Шестеро українських військових отримали поранення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram