ГоловнаЕкономікаБізнес

Підвищення екологічного податку дестабілізує роботу бізнесу, - Колесніков

"Більшість підприємств уже затвердили бізнес-плани на 2019 рік".

Підвищення екологічного податку дестабілізує роботу бізнесу, - Колесніков
Фото: opposition.org.ua

Ініціатива 25-разового підвищення екологічного податку дестабілізує роботу підприємств і негативно вплине на бізнес-клімат в Україні. До кінця року більшість підприємств уже затвердили бізнес-плани на 2019 рік, а чергові законодавчі зміни змусять їх повністю переглянути свій фінансовий баланс. Таку думку висловив народний депутат, член Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Дмитро Колесніков під час круглого столу 21 листопада на форумі Innovation market, передає uaprom.infо

"Бізнесу потрібні чіткі правила гри. Якщо завтра у Верховній Раді буде розглядатися бюджет наступного року, перед ним повинні бути розглянуті зміни до Податкового та Бюджетного кодексу. Якщо запитати представників підприємств, вони можуть сказати, що бізнес-план на 2019 рік у них було зверстано ще влітку. А зараз, після підвищення до неймовірних розмірів податкового навантаження для підприємств, можна цей бізнес-план кинути в урну", - сказав Колесніков.

На його думку, нинішня система розподілу екологічного податку неефективна, її необхідно переглянути. "Якщо говорити про те, чи правильно витрачається екологічний податок, який надходить до державного бюджету, то я вам скажу - ні, неефективно, нецільово. Ось ці 45% (частка від загальної суми сплаченого підприємствами податку, яка надходить до держбюджету, - ред.) були збільшені тільки в цьому році. Минулого року було 20% до держбюджету, 55% - в обласний і 25% залишалося муніципальним бюджетам. Зараз 45% йде безпосередньо в загальний фонд. Я наполягав при прийнятті бюджету, щоб ми сформували спецфонд, тоді ми можемо це все проконтролювати. А загальний фонд - це як м'ясорубка. Що там на виході?", - зазначив Колесніков.

Він також нагадав, що екологічний комітет розробив законопроект, що передбачає збільшення надходжень до місцевих бюджетів за рахунок перерозподілу надходжень від екологічного податку. У цей проект також включено рентну плату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram