ГоловнаЕкономікаБізнес

АМКУ прийме рішення з приводу ДТЕК на засіданні 18 грудня

Представники "Укренерго" і НКРЕКП заявили про низку неврахованих у розгляді фактів.

АМКУ прийме рішення з приводу ДТЕК на засіданні 18 грудня
Фото: Олег Гратило

Розслідування порушення конкурентного законодавства енергетичними компаніями групи ДТЕК Ріната Ахметова не врахувало низку фактів. Про це стало відомо під час засідання Антимонопольного комітету України від 20 листопада, повідомляють "Наші гроші".

За даними журналістів, АМКУ доручив представникам Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), "Укренерго" й екс-члену НКРЕКП Андрію Герусу надати до 7 грудня їхні письмові пояснення, після чого вони буде передано для ознайомлення ДТЕК. На наступному засіданні у цій справі 18 грудня АМКУ прийме рішення.

За результатами засідання Антимонопольного комітету 20 листопада, зловживання ринковою владою з боку ДТЕК Ахметова не виявлено, отже, справу було рекомендовано закрити. При цьому АМКУ не врахував низки даних: узагалі не була відзначена роль Бурштинського енергоострова, а також не було дано належної оцінки діям ДТЕК з відключення енергоблоків нібито для ремонту.

Член НКРЕКП Герус повідомив про невиконання ДТЕК рекомендацій АМКУ щодо закупівлі частини енергетичного вугілля за ринковими принципами. За його словами, ДТЕК Ахметова не влаштував закупівлю вугілля його енергокомпаніями на біржі, на яку могли б вийти інші продавці вугілля і тим самим збити ціну. Зате ДТЕК влаштував аукціон з продажу вугілля, видобутого групою. До такого аукціону інші продавці вже не могли приєднатися, отже, весь обсяг вугілля ДТЕК викупили енергетики ДТЕК за обумовленою всередині групи ціною.

Герус нагадав, що державне "Центренерго" намагалося провести біржову закупівлю вугілля, наслідком якої могло бути зниження ціни. Однак ДТЕК із невідомих причин не вийшов на цей аукціон, що дозволило учасникам ринку зберегти високі ціни на вугілля.

Нагадаємо, розслідування монополії ДТЕК Ахметова на енергетичному ринку ведеться за заявою НКРЕКП і "Укренерго" з 2015 року. Зокрема, мова про зловживання монопольним становищем компаніями групи ДТЕК - "Східенерго", "Дніпроенерго" і "Західенерго". Компанії ДТЕК значно завищували ціну вугілля за рахунок внутрішньогрупових перепродажів. І саме це найдорожче вугілля включали в розрахунок тарифів, які українці платили за електроенергію.

У 2015 році компанія ДТЕК Ріната Ахметова заблокувала розробку проекту, який повинен був передбачати можливість роботи енергоблоку №11 Бурштинської ТЕС як на експорт, так і в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram