ГоловнаЕкономікаФінанси

Експерт РПР: законопроект про спліт Нацфінпослуг стосується кожного українця

Захист ризиків домогосподарств залежить від належного нагляду з боку держави.

Експерт РПР: законопроект про спліт Нацфінпослуг стосується кожного українця
Галина Третьякова
Фото: Макс Левин

Законопроект про ліквідацію Нацфінпослуг і поділ її функцій між Національним банком і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку стосується кожного українця.

Про це сказала під час круглого столу в Інституті Горшеніна, організованому в партнерстві з Реанімаційним пакетом реформ, експерт РПР Галина Третьякова. Вона також є керівником Української федерації убезпечення.

"Організаційні зміни, декларовані цим законом 2413а, вони зачіпають кожну людину, що живе в Україні", - заявила Третьякова.

Вона зазначила, що кожне домогосподарство стикається з цілою низкою ризиків: інфляція; смерть, хвороба, нещасний випадок; навчання дітей, репетитори, платна вища освіта; утримання людини з інвалідністю; утримання людини похилого віку; житло, втрата житла, будівництво житла, ремонт, переїзд; народження дитини; безробіття; запуск свого бізнесу, пенсійне забезпечення.

За словами Третьякової, існує три основні способи захисту від цих ризиків: накопичення грошей, страховка і кредити.

"Це накопичення грошей у домогосподарстві. Якщо домогосподарство в стані, воно їх накопичує. Але чи повинне домогосподарство тримати їх у подушках і скляних банках? Чи ми повинні використовувати фінансову систему, щоб вона наздоганяла вартість коштів хоча б на інфляційний процес? Другий спосіб - це страховка всіх ризиків перерахованих ризиків. І є ще одна можливість захистити домогосподарство від цих ризиків - це кредитуватися", - сказала вона.

"Усі ці три механізми передбачають використання фінансової системи. Накопичення ми можемо робити в банках як депозити, в інститутах спільного інвестування, в недержавних пенсійних фондах, у страховиків життя, в кредитних спілках. Страхуватися ми можемо у страховиків. Кредитуватися - у банків, у лізингів, у ломбардів і фінансових компаній. Щоб уся фінансова система чітко виконувала свою макроекономічну роль захисту домогосподарств, вона повинна мати місце. Такого потужного нагляду ми сьогодні не бачимо в секторі небанківських фінустанов, на відміну від тієї реформи, яка відбувається в банківській системі", - сказала Третьякова.

Вона вважає, що спліт Нацфінпослуг, що передбачає створення двох регуляторів, замість трьох, допоможе вирішити цю проблему.

"Якщо подивитися на трьох діючих регуляторів, то, по-перше, вони потребують потрійного фінансування. По-друге, не всі три регулятори впроваджують нагляд, який захищає право людини", - наголосила Третьякова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram