ГоловнаЕкономікаДержава

Хромаєв: спліт покращить нагляд за фінансовим сектором

Порушники використовують нинішній фрагментований нагляд для зловживань.

Хромаєв: спліт покращить нагляд за фінансовим сектором
Тимур Хромаев
Фото: Макс Левин

Верховна Рада повинна 22 листопада прийняти законопроект про розподіл функцій Нацкомфінпослуг між Нацбанком і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку, оскільки це покращить нагляд за фінансовим сектором України.

Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна, організованому у партнерстві з Реанімаційним пакетом реформ, сказав Тимур Хромаєв.

"Сьогодні існує змішана фрагментована система, дуже неефективна з точки зору роботи державних службовців. Ми не можемо обмінюватися інформацією, а суб'єкти, які бажають зловживати, використовують фрагментацію на свою користь, а від цього страждає в першу чергу споживач", - заявив він.

"Законопроект надасть можливість замість трьох державних органів залишити два. Це, по-перше, вплине на кращу координацію держорганів, і надасть нам можливість зосередитися на побудові якісних відносин НБУ і НКЦПФР", - додав Хромаєв.

Під контроль Національного банку перейдуть небанківські фінансові установи, зазначив Хромаєв.

"До нас переходить функціонал з нагляду за недержавними пенсійними фондами та інструментами, які зараз використовуються для фінансування будівництва", - сказав він.

За його словами, це спростить роботу над продовженням пенсійної реформи, введенням нових фінансових інструментів і впровадженням нагляду за товарними ринками.

"Ми повинні розуміти, що перший пенсійний рівень не забезпечить нині працюючим належного забезпечення, тому дуже важливо впроваджувати другий рівень. Інша реформа - це приведення у відповідність з європейськими стандартами третього рівня - добровільного пенсійного накопичення. Ще одним напрямком є збільшення фінансових інструментів, які використовуються в Україні. Це деривативи, нові види облігацій - корпоративні, облігації місцевих позик тощо. І наступний важливий інструмент - це впровадження нагляду за товарними ринками, щоб наші споживачі і виробники отримували чесну ціну, а не роттердами, чикаго, інші хаби", - пояснив він.

Нагадаємо, законопроект про спліт Нацфінпослуг ухвалили в першому читанні ще влітку 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram