ГоловнаЕкономікаДержава

Експерт пояснив причину масової трудової міграції з України

НБУ очікує, що відтік трудових мігрантів з України в Польщу може значно знизитися вже 2019 року.

Експерт пояснив причину масової трудової міграції з України
Фото: todaytj.wordpress.com

До масової трудової міграції з України привела непродумана політика, яку влада реалізовувала протягом багатьох років, - побудова сировинної держави.

Отже, люди просто втратили шанс отримувати гідну зарплату. Адже в країнах, де розвиваються галузі з низькою доданою вартістю, це просто неможливо, пояснив генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов, слова якого цитує DW.

Ще одна причина низьких зарплат в Україні, на його думку, і як, наслідок, відтоку трудових ресурсів з країни - це відсутність у вітчизняних роботодавців необхідних фінансових резервів. Іллічов підкреслив, що причина цього - збільшення навантаження на бізнес, зокрема, зростання на 30% тарифів на газ у вересні-жовтні.

"Ми ж прораховуємо річний план виробництва, собівартість продукції. І в тій собівартості - частка заробітної плати, енергоносіїв, інші витрати. І тут держава без попередження підвищує тариф на 30%. Що мені як підприємцю робити? Як в таких умовах я можу планувати підвищення заробітної плати?" - пояснив він весь ланцюжок посилення кризи.

Як повідомляли раніше, НБУ очікує, що відтік трудових мігрантів з України в Польщу може значно знизитися вже 2019 року. Це пов'язано з уповільненням економічного зростання у Польщі до 3,5% в 2019 році, зі зниженням темпів створення нових робочих місць і зростанням зайнятості в країні, а також зі стриманою зацікавленістю польських роботодавців у залученні на відкриті вакансії українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram