ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" готовий стати джерелом для монетизації субсидій

Без монетизації реформа газового сектору буде незавершеною.

"Нафтогаз" готовий стати джерелом для монетизації субсидій
Фото: Макс Левин

НАК "Нафтогаз України" може стати джерелом коштів для монетизації субсидій, необхідної для завершення реформи ринку газу. Про це під час III Українського нафтогазового інвестиційного форуму-2018 сказав глава правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

"Я вважаю, що ми знаходимося на небезпечній стадії реформ. Було зроблено багато чого корисного, але непопулярного. Ми досі не дійшли до популярної стадії реформ. Критично важливою складовою реформ є монетизація субсидій. Це можливість давати реальні гроші споживачам, це можливість залишати зекономлені гроші тому споживачеві, який витратив менше газу, ніж очікувалося за планом", - цитує Коболєва "Укрінформ".

Він зазначив, що кінцевого споживача не цікавлять Стокгольмський арбітраж або поділ "Укртрансгазу".

"Його цікавить ціна на послугу або товар, яким чином він може її сплатити. Ще цікавить якість, обслуговування, рахунки та інші речі, це головні елементи", - розповів Коболєв.

За його словами, хоча уряд пішов на підвищення ціни і скасування її регулювання в майбутньому, без монетизації реформа буде незавершеною.

"Нафтогаз" може надати гроші, щоб ці субсидії платити, ми є джерелом. Ми можемо допомогти Мінфіну провести верифікацію бази споживачів. Я впевнений, що в існуючій системі є мертві душі, ми їх бачили. На жаль, поки немає ніякого прогресу, щоб зробити цю базу єдиною й публічною", - додав Коболєв.

Уряд планує, що "Нафтогаз" віддасть у бюджет 90% прибутку за 2018 рік.

Чистий прибуток "Нафтогазу" за 2017 рік становив 39,3 млрд грн.

Нагадаємо, що в Україні взято курс на монетизацію, тобто виплату "живих" грошей конкретній сім'ї, тому що досі люди отримують допомогу лише у вигляді списаних у платіжках сум на оплату. Реальні розрахунки відбуваються на рівні держбюджету і постачальників, минаючи кінцевих одержувачів субсидій. Змінити систему одразу уряд був не готовий, зійшлися на компромісному варіанті - протягом 2018-го монетизувати субсидії на рівні постачальників, а з 2019-го - на рівні споживачів. 

З постачальниками раніше теж грошима не розраховувалися, використовуючи досить заплутану схему клірингових взаєморозрахунків. Без вирішення цієї проблеми почати видавати гроші людям безпосередньо було неможливо. Монетизація для постачальників вже почала працювати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram