ГоловнаЕкономікаДержава

Рева спростував скорочення програми субсидій у проекті бюджету

Фінансування у 2018 році становить 53 млрд грн плюс 18 млрд боргів, у 2019 році - 55 млрд.

Рева спростував скорочення програми субсидій у проекті бюджету
Андрей Рева
Фото: Макс Требухов

Міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що скорочення фінансування програми субсидій з 71 млрд гривень в 2018 році до 55 млрд гривень в 2019-м насправді є збільшенням.

Він пояснив, що у бюджеті на 2018 рік враховувалися борги по субсидіях за минулі роки, а в бюджеті на 2019-й їх уже немає.

"У 2018 році на програму житлових субсидій було закладено 71 млрд гривень, але з цієї суми майже 18 мільярдів - це борги за попередні періоди. 2018-й був першим роком, коли уряд не тільки не нарощував борги по субсидіях, але і зменшив їх на 18 мільярдів гривень. Тому на субсидії було передбачено 53 мільярди гривень, а на наступний, 2019-ий, - передбачено 55 мільярдів гривень", - цитує міністра прес-служба Мінсоцполітики.

Рева упевнений, що цих грошей вистачить, незважаючи на підвищення ціни на газ і опалення.

"На збільшення кількості субсидіантів впливає зростання тарифів, а на зменшення їх кількості та розміру субсидій працює зростання доходів громадян. Протягом двох років комунальні послуги і ціна на газ не зростали. Водночас, в результаті пенсійної реформи пенсії зросли на 30 відсотків, а заробітні плати протягом першого півріччя зросли на 25 відсотків. Тому, якщо говорити про підвищення тарифів на газ на 23,5 відсотка, що вплине на збільшення тарифу опалення в середньому на 16 відсотків, то можна зробити висновок, що ці цифри корелюють ода з одною, а отже, різких змін у кількості субсидіантів і розмірах субсидій не буде", - сказав він.

Нагадаємо, 18 жовтня Верховна Рада прийняла державний бюджет в першому читанні. Друге читання заплановано на 22 листопада.

Президент Петро Порошенко попередив парламент, що не підпише бюджет, якщо в ньому не буде розширена програма субсидій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram