ГоловнаЕкономікаДержава

Україна може отримати транш МВФ за програмою stand by до кінця року

Минулого тижня Київ відвідала група експертів Фонду для проведення консультацій з питань бюджету.

Україна може отримати транш МВФ за програмою stand by до кінця року
Фото: publika.md

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду планує зібратися для прийняття рішення про запуск нової програми stand by для України, тобто, фактично, виділення першого траншу, до кінця 2018 року.

Про це заявив директор прес-офісу МВФ Джеррі Райс, повідомляє Укрінформ.

"Зараз ми очікуємо, що засідання Виконавчої ради (МВФ) відбудеться пізніше в цьому році, після імплементації (українською стороною) попередніх дій, які дозволять затвердити в парламенті бюджет на 2019 й рік і збільшити тарифи на опалення згідно з досягнутою угодою", - зазначив представник МВФ.

Райс зазначив, що минулого тижня Київ відвідала група експертів Фонду для проведення консультацій з українським урядом в контексті нової програми stand-by.

Відповідаючи на питання, чи є якісь інші умови для отримання Україною першого траншу, Райс зазначив, що з моменту оприлюднення заяви про досягнення угоди змін не відбулося. Зокрема, за його словами, мова йде саме про затвердження держбюджету і підвищення тарифів на газ з урахуванням ринкових змін і з одночасним субсидуванням населення з низькими доходами.

Нагадаємо, в жовтні Україна і МВФ досягли угоди про нову 14-місячну програму підтримки економічної політики stand-by (SBA), яка замінить програму розширеного фінансування (EFF), затверджену в березні 2015 року і яка спливає в березні 2019 року. Вона висуває меншу кількість вимог для отримання грошей. Однією з вимог є прийняття бюджету з обмеженим дефіцитом.

Кабмін вніс у Раду проект бюджету-2019 на розгляд 15 вересня, 18 жовтня депутати його прийняли в першому читанні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram