ГоловнаЕкономікаФінанси

У Латвії заарештували екс-президента українського CityCommerce Bank

Україна готує матеріали для екстрадиції.

У Латвії заарештували екс-президента українського CityCommerce Bank
Рейнис Тумовс
Фото: finclub.net

У Латвії на запит України затримали і заарештували екс-президента збанкрутілого CityCommerce Bank ("Міський комерційний банк") Райніса Тумовса. Його спробують екстрадувати.

Про це повідомила прес-служба Національної поліції, яка веде розслідування проти посадових осіб CityCommerce Bank.

Встановлено, що в 2013-2014 роках посадові особи банку надали кредити фіктивним фірмам, а кошти легалізували через підконтрольні їм комерційні структури. Зокрема, фіктивним підприємствам надавалися кредити під забезпечення майна, вартість якого була завищена в десятки разів.

За попередніми даними, сума збитків, завданих Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, сягає 300 млн гривень.

Екс-президент банку, який також був одним з його співвласників, підозрюється за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (розкрадання) і ч. 3 ст. 209 (відмивання грошей) Кримінального кодексу, а екс-голова правління Дмитро Грабовецький, який отримав громадянство РФ і втік до Криму, - за ч. 5 ст. 191 КК. Керівникам фіктивних фірм повідомили про підозру по ст.205 Кримінального кодексу (фіктивне підприємництво).

CityCommerce Bank визнали неплатоспроможним 2014 року, а в 2015 році НБУ вирішив його ліквідувати. Станом на 2014 рік 100% акцій банку володіло ТОВ "Глобал Файненшл Менеджмент Груп", яке, своєю чергою, контролюється Нурулісламом Аркаллаєвим (15%), Сергієм Тронем (24,99%), Рейнісом Тумовсом (24,99%), а також Майклом Ендрю Греєм через компанію Apollus Services Limited (24,99%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram