ГоловнаЕкономікаБізнес

"Азовсталь", "Мотор Січ" і "Фармак" увійшли в число найбільших експортерів у РФ, - ЗМІ

З Росією активно торгують не тільки приватні, а й державні компанії

"Азовсталь", "Мотор Січ" і "Фармак" увійшли в число найбільших експортерів у РФ, - ЗМІ
Фото: Макс Левин

Українські компанії продовжують здійснювати експортно-імпортні операції зі своїми партнерами з Російської Федерації, незважаючи на санкції і обмеження з боку влади обидвох держав.

Про це йдеться в аналітичній статті видання mind.ua "Без перешкод і обмежень: як український бізнес торгує з Росією", повідомляє БізнесЦензор.

За оцінками видання, найбільшими експортерами продукції в РФ є: "Азовсталь" (дохід від експорту в 2017 році становив 5,5-6 млрд грн), "Мотор Січ" (4-4,5 млрд грн), шахтоуправління "Покровське" (1,5-2 млрд грн) і "Арселор Міттал Кривий Ріг" (1-1,5 млрд грн).

Також до списку найбільших експортерів у Росію увійшли "Турбоатом", "Запоріжкокс" і "Фармак".

При цьому частка поставок до Росії в структурі експорту, які увійшли в список компаній, сильно різниться. За оцінками видання, "Харківський тракторний завод" у 2017 році постачав у РФ понад 95% своєї продукції, "Фармак" - 20-25%, а "Арселор Міттал Кривий Ріг" - усього 3%.

Видання зазначає, що з Росією активно торгують не тільки приватні, а й державні компанії. Серед них - "Енергоатом", "Сумихімпром", "Об'єднана гірничо-хімічна компанія".

"Це ж стосується і бізнесу, пов'язаного з представниками діючої влади та наближених до них осіб. Наприклад, компанія "Фармак", одним із власників якої є Павло Жебрівський, який до червня 2018 року займав посаду голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації", - йдеться в повідомленні.

Видання нагадує, що в 2014-2015 роках зовнішньоторговельний оборот з Росією суттєво скоротився, але з 2017 року його обсяги знову почали зростати. За даними Нацбанку України, за перше півріччя 2016 року він становив $5,4 млрд, за перше півріччя 2017 року - $7 млрд, а за січень-червень 2018 року сягнув $7,6 млрд. При цьому збільшується обсяг не тільки експорту, але й імпорту.

У статті також зазначено, що введені Росією 1 листопада 2018 року санкції проти низки українських фізичних і юридичних осіб не призведуть до припинення торгових операцій з РФ, оскільки існують юридично законні способи обійти ці санкції.

Ще більше шансів обійти санкції в українських компаній, що мають офіси в РФ. Це, зокрема, "Мотор Січ", "Харківський тракторний завод", "Фармак" і "Інтерпайп".

Як повідомляли, уряд РФ своєю постановою від 1 листопада 2018 року ввів санкції проти 322 громадян України і 68 українських компаній. Згідно з постановою, до них буде застосовуватися "блокування (заморожування) безготівкових грошових коштів, бездокументарних цінних паперів і майна на території РФ і заборону на перерахування коштів (виведення капіталу) за межі території РФ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram