ГоловнаЕкономікаДержава

Рада ратифікувала договір про отримання €1 млрд від ЄС

Маркарова заявила, що для першого траншу виконано всі умови.

Рада ратифікувала договір про отримання €1 млрд від ЄС
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада у четвер, 8 листопада, ратифікувала договір про отримання від Євросоюзу макрофінансової допомоги на суму до 1 млрд євро.

За відповідний проект постанови №0203 проголосували 242 народні депутати.

Меморандум з Єврокомісією про макрофінансову допомогу підписали 14 вересня 2018 року.

Допомога передбачає два платежі. Кредит покликаний підтримувати економічну стабілізацію і програму структурних реформ, доповнюючи ресурси, що надаються МВФ й іншими донорами. Надання макрофінансової допомоги прив'язане до виконання програми Міжнародного валютного фонду, місія якого саме перебуває у Києві.

Перший транш європейської допомоги у розмірі 500 млн євро можливий ще цього року за умови відновлення програми кредитної допомоги від МВФ, другий - навесні 2019 року.

"Для першого траншу ми виконали вже всі технічні умови, викладені у цьому меморандумі. Що важливо - на ринок виходитиме не ми, а Єврокомісія, тому процентна ставка буде, за нашими оцінками, максимум 3%, а термін її - не довше ніж 15 років. Ви можете самі порівняти, наскільки це вигідніше для нас порівняно з ринковими умовами", - заявила перед голосуванням в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова.

Це буде четверта програма макрофінансової допомоги. Перші дві відкрили у 2014-2015 роках, тоді Єврокомісія виділила Україні 1,61 млрд євро. Ще 1,2 млрд євро Україна отримала в рамках третьої програми в 2015 та 2017 роках. Останнього, третього траншу, так і не було через нездатність влади виконати вимоги ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram