ГоловнаЕкономікаДержава

Забудовники схвалили онлайн-платформу "Прозора ДАБІ"

Система забезпечила публічність процедур.

Забудовники схвалили онлайн-платформу "Прозора ДАБІ"
Фото: kremenchug.ua

"Електронний кабінет забудовника" і підключення місцевого самоврядування до онлайн-платформи "Прозрачна ДАБІ" – важливі кроки на шляху до відкритої взаємодії держави і учасників будівельного ринку.

Про це йшлося під час відкритої дискусії Мінрегіону та Держархбудінспекції з представниками будівельної галузі та профільними асоціаціями, повідомила прес-служба ДАБІ.

У заході, який відбувся 7 листопада під головуванням Віце-прем'єр-міністра України - Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка, взяли участь Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев, Перший заступник Голови Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський, представники Конфедерації будівельників України, профільних асоціацій, українських та іноземних компаній-інвесторів.

Будівельний бізнес відзначив ефективність роботи запущеної у жовтні онлайн-платформи "Прозора ДАБІ", що дійсно стала якісним сервісом у дозвільних процедурах і контрольно-інспекційних заходах у будівництві. Система забезпечила публічність проходження зазначених процедур і виключила ризики зловживань.

"Розпочатий процес не зупинити. Завдяки учасникам містобудівної діяльності за конструктивний відвертий діалог, неурядовим організаціям за співпрацю, ДАБІ сьогодні максимально відкрита і готова до змін, яких вимагає час і розвиток галузі", - зазначив Олексій Кудрявцев.

За його словами, сьогодні "Прозора ДАБІ" поширюється на всі регіони України щодо забудов зі значним класом наслідків, а також об'єктів з середніми наслідками, дозвільну документацію на які обробляють територіальні органи ДАБІ. У пріоритетних планах - підключення до системи місцевих органів самоврядування, які в рамках децентралізації функцій держархбудконтролю мають власні інспекції.

"Окрім того, спільно з урядово-громадською ініціативою "Разом проти корупції" ми розглядаємо питання створення електронних кабінетів для будівельників, що означає максимальний перехід на онлайн-спілкування. Буде електронний кабінет, будь ласка, давайте в ньому спілкуватися і кожен бачитиме, де документи, термін розгляду, яка стадія будівництва і тощо".

Електронний кабінет міститиме всю документальну інформацію про об'єкт будівництва: з моменту подання заяви про початок підготовчих робіт до введення в експлуатацію. Це має мінімізувати можливість виникнення корупційних ризиків між забудовником і ДАБІ.

Віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко зазначив, що дозвільні процедури у будівництві мають бути максимально прозорими і простими: "Сьогодні першочергове завдання для ДАБІ - відпрацювати разом з бізнесом нову концепцію роботи через впровадження електронного кабінету забудовника з підключенням усіх необхідних реєстрів. Створення нового сервісу максимально усуне чиновника з дозвільних процедур. Наступне нововведення, яке буде найближчим часом, - підключення органів місцевого самоврядування до системи "Прозора ДАБІ".

Перший заступник Голови Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський зазначив, що ініціативи Мінрегіону і ДАБІ надзвичайно важливі й актуальні, адже боротьба з корупцією - важлива складова на шляху до розбудови демократичної, європейського держави. Відповідно на законодавчому рівні також вживаються усі заходи, щоб містобудівна галузь мала гідну підтримку:

"Ви дійсно тут бачите команду, яка робить усе для того, щоб побороти корупційні явища, але ця команда набагато ширша. Це і Президент України, котрий знає ситуацію і особисто займається наведенням порядку в будівельній галузі, це і Прем'єр-міністр України, який дає відповідні доручення, і Генпрокурор, який приєднався і дуже серйозно підтримав будівельників. Я впевнений, що найближчим часом ми зможемо сказати, що ті зміни, які вже розпочаті, незворотні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram