ГоловнаЕкономікаБізнес

Немає ризику монополії у генерації електроенергії на новому ринку, - глава Енергоспівтовариства

Окрім "Енергоатому" і "ДТЕК" є ще "Центренерго", Білорусь і "зелена енергія".

Немає ризику монополії у генерації електроенергії на новому ринку, - глава Енергоспівтовариства
Фото: censor.net.ua

Існування компаній зі значною часткою на ринку генерації електроенергії не означає, що вони можуть зловживати монопольним становищем на новому ринку електроенергії.

Про це в інтерв'ю "БізнесЦензор" заявив глава Європейського Енергетичного співтовариства Янез Копач.

За його словами, "Енергоатом" (близько 55% виробітку) і "ДТЕК" (трохи менше за 30% виробітку) не є єдиними гравцями на ринку. Це означає, що ринок може бути конкурентним.

"Третій великий гравець - це "Центренерго", четвертий - це Білорусь, п'ятий - кілька приватних виробників електроенергії з поновлюваних джерел. Кордони мають бути відкриті для імпорту й експорту. Держава завжди може встановити зобов'язання для "Енергоатому" і "ДТЕК" - продавати частину електроенергії іншим гравцям ринку для подальшого перепродажу. Кілька таких прикладів існувало в Європі на початку відкриття ринків", - зазначив він.

Нагадаємо, в 2015 році НКРЕКУ звернулася до АМКУ з вимогою виявити ознаки монопольного становища групи "ДТЕК" на ринку генерації електроенергії. Розслідування мало завершитися 6 листопада, проте засідання АМКУ перенесли на 20 листопада у зв'язку з неявкою заявників, за ініціативи яких було розпочато розслідування.

Представник НКРЕКУ не з'явився, а у представника "Укренерго" не було документів, що підтверджують повноваження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram