ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін попередив про дефолт у разі введення податку на виведений капітал

МВФ заборонив скасовувати податок на прибуток для великих компаній.

Мінфін попередив про дефолт у разі введення податку на виведений капітал
Фото: Макс Левин

Міністерство фінансів попередило, що запровадження податку на виведений капітал замість податку на прибуток для великих компаній залишить Україну без програми Міжнародного валютного фонду і призведе до дефолту.

Про це йдеться на сайті Мінфіну.

МВФ погодився з введенням ПнВК в Україні, але тільки для компаній з річним обігом до 200 млн гривень і за умови, що вони повинні будуть авансом заплатити 50% від суми податкових зобов'язань з податку за прибуток за 2018 рік. У такому разі ПнВК буде введено для 98% юридичних осіб, але два відсотки, що залишилися, які генерують близько 85% загальної суми податку на прибуток, продовжуватимуть його платити. Йдеться про 4500 найбільших компаній.

"Така модель оподаткування обговорювалася з МВФ і після важких переговорів, була узгоджена як можлива", - повідомили в міністерстві.

За оцінкою Міністерства фінансів, якщо ввести ПнВК для всіх компаній, прямі втрати бюджету становитимуть 46,7 млрд гривень, компенсувати які буде неможливо.

"МВФ на робочому рівні затвердив нову програму stand-by для України. Передумовою для затвердження програми радою Фонду є виконання Україною взятих на себе зобов'язань у сфері фіскальної стабільності та відповідальності, а також збалансованого бюджету і зменшення бюджетного дефіциту. Тільки за умови продовження співпраці МВФ Україна може уникнути дефолту за борговими зобов'язаннями. Наступного року ми повинні направити на обслуговування і погашення боргу понад 400 млрд грн. У випадку, якщо Україна вийде з програми МВФ, країна втратить доступ до фінансових ресурсів міжнародних організацій та інституційних інвесторів, і дефолт з примарної загрози перетвориться на реальну перспективу вже в наступному році", - йдеться в повідомленні.

Введення податку на виведений капітал було схвалено ще в 2016-му на одному із засідань Національної ради реформ. На початку жовтня 2017 року цей податок підтримали на засіданні Кабінету Міністрів, а в липні 2018-го законопроект про ПнВК було внесено президентом Петром Порошенком на розгляд парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram