ГоловнаЕкономікаФінанси

Луценко досі не порушив справу за forensic audit ПриватБанку

"Склалася парадоксальна ситуація: виведено 120 млрд грн, але на збитки де-юре повинні чекати 10 років".

Луценко досі не порушив справу за forensic audit ПриватБанку
Фото: Макс Требухов

Генеральна прокуратура поки що не знайшла юридичних підстав для кримінального провадження за результатами forensic audit ПриватБанку, проведеного компанією Kroll.

Про це повідомив агентство "Інтерфакс-Україна" генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Дослідження Kroll показало, як деякі фірми через 30-40 рахунків на Кіпрі "провернули" в один день кошти і вивели їх на "третю хвилю" - таке собі офшорне підприємство, яке придбало певні активи. На цей момент відомо, які це активи, і це схоже на відмивання коштів - ст. 209 КК. Але тепер суду потрібен конкретний документ, який засвідчує, хто є бенефіціаром цього майна. Якщо це дійсно екс-власники ПриватБанку, тоді ми зможемо накласти на них арешт через український суд і суди інших юрисдикцій - там дуже багато країн, у тому числі США, Люксембург, Австрія, Іспанія, Кіпр", - пояснив генпрокурор.

Forensic audit показав, що ПриватБанк перед націоналізацією був об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій щонайменше впродовж десяти років. Це призвело до завдання банку збитків щонайменше в розмірі 5,5 млрд доларів США.

Луценко стверджує, що на сьогодні встановлені активи, які були придбані за ці гроші. "У цей час у нас новина в тому, що ми встановили колосальні активи на суму $5,5 млрд, ті, що в кінці схеми, - від яхт і картин Пікассо до заводів і нерухомості. У цьому зараз полягає прогрес", - сказав він.

ГПУ працює над отриманням підтвердження бенефіціарства цих активів. Але щоб надалі відкрити провадження за ст. 209 КК, необхідно також встановити так званий "предикат" - тобто розкрадання, шахрайство або будь-які інші протизаконні дії з боку екс-власників. "Стаття 209 не діє без "предиката" - не можна заявляти про відмивання, якщо ти не встановив, де вкрадено, і в цьому моральні, людські оцінки дуже часто відрізняються від юридичних", - пояснив він.

Встановлення "предиката", своєю чергою, ускладнене відсутністю можливості встановити збиток ПриватБанку внаслідок операцій, що стали основою для виведення коштів. Ідеться про надання кредитів 36 компаніям на 133 млрд грн, виданих у жовтні-листопаді 2016 року, за рахунок яких були погашені кредити 193 інших позичальників банку.

"Ці 36 фірм мають 10-річні кредитні лінії. Поки вони є чинними, баланс ПриватБанку сходиться, і у фінустанови відсутній кредитний збиток, що є підставою для застосування ст. 191 КК", - сказав він.

За словами Луценка, для виходу зі ситуації, що склалася, необхідно або достроково розірвати ці кредитні лінії, посилаючись на те, що позичальники не обслуговують взяті на себе зобов'язання, або чекати 10 років.

"Вважаю безглуздим чекати 10 років, оскільки пізніше можна знову взяти в когось кредит і таким самим чином перевести кредит. З іншого боку - НБУ, Міністерство фінансів, Кабінет Міністрів, Kroll і всі інші - вважають неможливим розірвати ці договори. Мене оголосили зрадником і ким завгодно, коли я намагався розірвати одну таку кредитну лінію, оскільки я, як виявилося, підриваю цим лондонський процес. Таким чином, на цей момент склалася ось така парадоксальна ситуація: виведено понад 120 млрд грн, але на збитки де-юре ми повинні чекати 10 років", - пояснив він.

При цьому він нагадав, що Kroll надала два примірники звіту: один - у ГПУ, другий - у Національне антикорупційне бюро.

"Ми свій уже вивчили", - підкреслив Луценко.

Нагадаємо, що попередній міністр фінансів Олександр Данилюк казав, що Луценко саботує розслідування махінацій у ПриватБанку.

У грудні 2017 року Луценко начебто випадково зустрівся з Коломойським, гуляючи центром Амстердама.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram