ГоловнаЕкономікаФінанси

ЄБРР поліпшив прогноз зростання ВВП України до 3,5%

Перспективи поліпшилися після успішних переговорів з МВФ.

ЄБРР поліпшив прогноз зростання ВВП України до 3,5%
Фото: sinet.com.ua

Європейський банк реконструкції і розвитку поліпшив прогноз зростання ВВП України з 3% до 3,5% у 2018 році. Про це свідчать дані банку.

"Економіка України продовжує вихід з різкої рецесії, але перспективи її розвитку поліпшилися завдяки відновленню співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ)", - сказано в повідомленні.

У звіті "Регіональні економічні перспективи" ЄБРР зазначив, що прийняття і виконання нової угоди stand-by з МВФ допоможе задовольнити потреби України в зовнішньому фінансуванні в найближчій перспективі та підтримати макроекономічну стабільність під час виборчого циклу 2019 року.

Банк прогнозує темп економічного зростання України на рівні 3,5% в 2018-му і 3,0% у 2019 році. Саме на ці роки припадає погашення значної частини державного боргу в іноземній валюті, що створює ризики для цього прогнозу.

У звіті також відзначається, що швидкий темп зростання реальної заробітної плати і грошових переказів стимулював споживання серед населення, а інвестиції в основні фонди продовжували доволі швидко зростати впродовж перших двох кварталів 2018 року, хоча і повільніше, ніж у той самий період минулого року.

Загальна інфляція впродовж перших дев'яти місяців 2018 року становила 11,4% порівняно з попереднім роком, що набагато вище за середньостроковий цільовий рівень 5% плюс-мінус один процентний пункт.

Разом з цим, у період з червня по вересень цей показник знижувався до рівня менш ніж 10%.

Нагадаємо, за прогнозом Національного банку України зростання ВВП у 2018 році становитиме 3,4%. Раніше Міжнародний валютний фонд поліпшив прогноз зростання ВВП України в 2018 році з 3,2% до 3,5%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram