ГоловнаЕкономікаДержава

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу у вересні становив $1,7 млрд

Обсяги експорту товарів у вересні скоротилися на 3,6%.

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу у вересні становив $1,7 млрд
Фото: stockworld.com.ua

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу у вересні, за попередніми даними Національного банку, становив 1,7 млрд доларів, повідомляє прес-центр НБУ.

У січні-вересні дефіцит поточного рахунку збільшився до 3,9 млрд доларів у порівнянні з 1,5 млрд доларів у відповідному періоді минулого року.

Обсяги експорту товарів у вересні скоротилися на 3,6% до 3,3 млрд доларів. Динаміка експорту погіршилася за всіма товарними групами, насамперед через більш низький урожай ранніх зернових.

Імпорт товарів у вересні становив 5,1 млрд доларів, його річні темпи зростання залишалися високими (17,3%) на тлі стійкого внутрішнього попиту і високих цін на енергоносії.

Чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком у вересні становив 1,1 млрд доларів (у вересні минулого року - 1,3 млрд доларів) і був забезпечений операціями приватного сектору насамперед за торговими кредитами.

Крім того, у вересні відновилося скорочення готівкової валюти поза банками (на 142 млн доларів), відбиваючи насамперед зменшення попиту на валюту з боку населення.

Платіжний баланс у вересні зведений з дефіцитом на рівні 582 млн доларів.

У результаті міжнародні резерви станом на кінець вересня знизилися до 16,6 млрд доларів, що забезпечує фінансування імпорту майбутнього періоду протягом 2,8 місяця.

Платіжний баланс за січень-вересень зведений з дефіцитом 418 млн доларів.

Як повідомляло агентство, в 2017 році дефіцит поточного рахунку платіжного балансу, за попередніми даними НБУ, становив 3,8 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram