ГоловнаЕкономікаБізнес

НКРЕКП компенсувала Ахметову 714 млн гривень за постачання енергії в ОРДО

Постанову ухвалено всупереч рішенню РНБО.

НКРЕКП компенсувала Ахметову 714 млн гривень за постачання енергії в ОРДО
Фото: telegraf.com.ua

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, компенсувала ТОВ «ДТЕК Донецькобленерго», яка входить у групу СКМ Ріната Ахметова, постачання електроенергії в окуповані райони України на Донбасі на суму 713 680 000 дол., попри рішення Ради національної безпеки і оборони.

Про це стало відомо з постанов НКРЕКП №914 і №915 від 28 серпня, пишуть "Наші гроші".

Постанови ухвалено з метою виконання рішення Донецького окружного адмінсуду за позовом ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» до НКРЕКП. У позові компанія вказала, що з листопада по грудень 2014 і з січня по березень 2015 вона не отримала дотацій для компенсації втрат від постачання електроенергії на непідконтрольні території. При цьому «ДТЕК Донецькобленерго» стверджувало, що подало Комісії всі необхідні документи для отримання дотацій. У позові компанія вимагала врахувати їй компенсацію в розмірі 548 410 000 грн.

У квітні 2015 року Донецький окружний суд задовольнив позов «ДТЕК Донецькенерго». Справа дійшла до Вищого адмінсуду України, влітку 2017 її скерували на новий розгляд у той самий суд першої інстанції.

Під час повторного розгляду НКРЕКП вказала, що, згідно з рішенням Ради нацбезпеки і оборони від 4 листопада 2014 р. "Про невідкладні заходи забезпечення державної безпеки" (введено в дію указом президента Петра Порошенка), дотації населенню надають за обсягами споживання електричної енергії тільки на підконтрольній українській владі території. На підставі цього рішення Нацкомісія провела нараду, за результатами якої схвалено протокол про неврахування компенсації втрат постачальникам електроенергії на підконтрольній території.

На судовому засіданні представника НКРЕКП не було.

Під час повторного розгляду суд заявив, що сума позову «ДТЕК Донецькобленерго» збільшилася на 165 млн грн - до 713 680 000 грн. Донецький окружний адмінсуд вказав, що протокол наради НКРЕКП не є нормативним документом і не скасовує нормативно-правових актів про дотації. Апеляцію комісії також залишили без задоволення.

Після цього НКРЕКП винесла постанову №914, згідно з якою було враховано АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» 713680000 грн недоотриманої компенсації. Ці гроші були затверджені в розмірі дотаційних сертифікатів під час розрахунку оптової ринкової ціни у вересні-листопаді 2018 року. Компенсовані кошти будуть спрямовані на погашення реструктуризованої заборгованості компанії перед державним підприємством «Енергоринок».

Уже після опублікування постанови НКРЕКП, пишуть "Наші гроші", Касаційний адміністративний суд Верховного Суду 18 жовтня підтвердив законність позову «ДТЕК Донецькобленерго». Суд вказав, що попередні суди правильно дійшли висновку про те, що рішення РНБО України мало рекомендаційний характер. Але НКРЕКП ці рекомендації не врахувала і жодного акта нормативно-правового характеру на їх виконання не прийняла.

Нагадаємо, в серпні 2017 року компанія Ornex, що входить у групу СКМ, придбала державну частку в компанії "ДТЕК Донецькобленерго" - 25% акцій, виставлених на продаж Фондом державного майна, - за 143,81 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram