ГоловнаЕкономікаБізнес

Мораторій на продаж сільгоспземель скасують у 2020 році, - Мартинюк

Земельну реформу розпочато.

Мораторій на продаж сільгоспземель скасують у 2020 році, - Мартинюк
Фото: Владислав Мусиенко

Політичне вікно для скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення відкриється 2020 року - в перший рік обрання нового парламенту. Таку думку в інтерв'ю на радіо НВ у програмі «Грошівперед»! висловив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк.

Він нагадав, що заборона на продаж земель набула чинності в 2001 році як тимчасовий захід для того, щоб створити нормативну базу для врегулювання земельних відносин та інфраструктуру ринку землі. Відтоді парламент 9 раз продовжував мораторій.

Наслідки такого рішення, на думку Мартинюка, навряд чи можна назвати позитивними. Перекіс в структурі аграрного бізнесу очевидний, вважає Максим Мартинюк: великий агрохолдинг один контролює земельний банк в 700 тисяч га, в рослинництві на 1000 га зайнято 7 осіб, які проживають не там, де працюють, а обслуговують техніку під час посівної та збору врожаю, розвиваються тільки галузі зі швидкою окупністю.

"Тваринництво і садівництво знаходяться далеко позаду. Розвивається переважно рослинництво на орендованих землях, термін окупності якого 9 місяців: посіяли, зібрали, продали. Ризики в цій моделі невеликі. Навіть якщо будуть проблеми з орендою землі. У тваринництві перший прибуток отримають не раніше, ніж через 3 роки після вкладення інвестицій. Тут ризики побільше - земля не у власності, а орендодавець може і відмовити в оренді", - розповів заступник міністра.

Фермери, вважає перший заступник, виробляють лише 5% від внутрішнього валового продукту в АПК, тому що не можуть купити землю і користуватися нею як предметом застави для отримання кредиту.

Як ні парадоксально, введення мораторію сприяло розвитку рейдерства. За словами Максима Мартинюка, ніхто не знає жодного випадку захоплення врожаю там, де земля перебувала у власності. Рейдери захоплювали урожай з земель, які перебували в оренді, користуючись юридичною неграмотністю орендарів. Завдяки ініціативі Мінагрополітики та Міністерства юстиції зараз відібрати урожай за подвійним договором оренди неможливо: реєстратор фізично не може внести дані реєстрації за договором, який був раніше, до 2013 року, зареєстрований в земельному кадастрі.

"Земельну реформу розпочато насправді, і цей файл завантажено на 90%. Нам залишилося тільки визначити правила гри на ринку землі», - впевнений Мартинюк. - Будемо сподіватися, що це так, і Україна отримає ринок землі в 2020 році".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram