ГоловнаЕкономікаДержава

Гройсман підтримав пріоритет українського вугілля

"Ми повинні 100% спалювати і виробляти наше українське вугілля".

Гройсман підтримав пріоритет українського вугілля
Фото: Влад Мусиенко

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман висловився за надання пріоритету теплоелектростанціям, які використовують вугілля українського видобутку. Таку позицію він висловив під час Години Уряду у Верховній Раді.  

«Ми маємо 100% спалювати і виробляти наше українське вугілля, а далі який у нас є дефіцит, компенсувати за рахунок імпорту. Я вважаю, що це правильно. Тому в даному випадку я підтримую ідею того, що передусім ми маємо спалювати українське вугілля марки Г. Саме марку Г, а не антрацитове, тому що антрацитове зараз тимчасово не добуваємо. І далі ситуація, якщо нам буде не вистачати марки Г, значить, ми будемо його імпортувати», - зазначив Володимир Гройсман сьогодні в Верховній Раді, відповідаючи на питання депутатів під час Години Уряду.

Прем’єр наголошує, що відповідний проект рішення вже зареєстрований. «Міністерство палива і енергетики вже зареєструвало проект постанови. Я вже бачив, по цій ініціативі є критика. Я не розумію цих критиканів, коли мова йде про те, щоби українське вугілля, в тому числі з державних шахт ми добували. Це українська економіка, це українські зарплати, це українські копалини, це українські відрахування в бюджет. Я вважаю, що це абсолютно нормальний підхід», - підкреслив він.

В свою чергу, голова підкомітету з питань вугільної промисловості Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Михайло Бондар звернувся до очільника Уряду з проханням забезпечити присутність міністрів на комітетських слуханнях, присвячених питанню надання пріоритету українському вугіллю. «Я прошу вас сьогодні забезпечити присутність міністрів на комітетських слуханнях, які відбудуться в 14 годині, де будуть підняті ті і інші питання, і в тому числі якраз по постанові для пріоритетності ТЕС, які працюють на вугіллі власного видобутку, вітчизняного».

За інформацією Державної фіскальної служби, Україна в 2017 році збільшила валютні витрати на імпорт кам’яного вугілля та антрациту в порівнянні з 2016 роком майже в два рази – з $1,5 до $2,7 млрд. Найбільшим постачальником вугілля стала Російська Федерація, частка якої в імпорті склала 56% ($1,522 млрд). З метою зменшення залежності української енергетики від російського антрациту Рада оптового ринку електроенергії (ОРЕ), змінила Правила ОРЕ, встановивши пріоритет включення енергоблоків, які працюють на газових марках вугілля, що видобуваються в Україні (марка Г). Насамперед мають працювати блоки на марці Г, а ті, що використовують імпортний антрацит, підключатимуться тільки в разі необхідності. За задумом розробників, це створить економічні стимули генеруючим компаніям активізувати процес переобладнання антрацитових потужностей на газову групу вугілля.  Згідно з чинним законодавством, ініціатива Ради ОРЕ про надання пріоритету українському вугіллю має отримати дозвіл Кабінету Міністрів України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram